Elie Wiesel: Night

 

wp-1489343478482.jpg

Bokens titel: Night
Författare: Elie Wiesel
Originalets titel:
Översättare: Marion Wiesel
Förlag & år: Hill & Wang 2006
Antal sidor: 115
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 4.29
Boktipset förväntat betyg: 5
Betyg: 5

Handling

Elie Wiesel föddes i Sighet i Transsylvanien och var en tonåring när han och hans familj fördes från sitt hem till Auschwitz koncentrationslägret. Där var det sista gången han såg sin mamma och hans systrar. Senare fördes han vidare till Buchenwald. Han lyckades länge hålla ihop med sin pappa och den här boken är en öppen och ärlig, hemsk och sorglig berättelse om deras kamp och överlevnad. Han beskriver hur hans familj tas ifrån honom på det värsta tänkbara sättet. Och hur han som en ung tonåring misstar sin oskyldighet och måste bevittna den absoluta ondskan hos människan.

Recension

Elie Wiesel fick Nobels fredspris år 1986.
Den här blir nummer 22. En bok på under 150 sidor i Kaosutmaningen 2017.

Jag köpte den här boken nu i helgen då vi var på en helgresa till Krakow. Jag var oerhört lycklig då vi hittade till Massolit bookshop som är en engelsk bokhandel/café i de judiska kvarteren i Krakow. Det var riktigt mysigt att sitta där och börja läsa boken jag köpte.

Vi åkte även på en dagstur till Auschwitz-Birkenau  och fick följa med på en guidad rundvandring på de båda koncentrationslägren. Det är ingen rolig tur, men så oerhört viktig för att världen inte ska glömma bort vad som hände. Mycket av det som berättades har jag tidigare läst om, jag har läst så otroligt många böcker om just koncentrationsläger, förintelsen, dess överlevare och andra världskriget. Men det var speciellt intressant att se hur det såg ut, då man ju har haft en bild i huvudet då man har läst böckerna. Auschwitz I var mindre än jag trodde, Auschwitz II, dvs Birkenau var otroligt mycket större. Det var helt enkelt ofattbart stort. Hela Krakow är också fullt av minnesmärken och rester av andra världskriget. Vi såg delar av gamla ghetto muren, besökte Schindlers emaljfabrik där många judar räddades och bodde i de judiska kvarteren av staden.

Och så till boken. Ja herregud, vad ska man säga. En hjärtskärande  skildring om överlevnad, hopp, tro och förtvivlan. Eli Wiesel funderar mycket kring sin egen skuld för att inte ha gjort mera för andra, tex hans egen pappa och även om hans känsla av att vara tvungen att berätta sin historia. Att inte låta det falla i glömska och att aldrig mera titta bort då en oförrätt sker. Den här boken var kort men grymt rörande och väldigt självutlämnande. Varje berättelse av varje överlevare är lika viktig, men just den här hade ett väldigt fint språk. Den är nyöversatt till engelska av Elise fru Mildred Wiesel då den tidigare utgåvan tydligen inte var så bra som den kunde vara. Men det kan jag inte uttala mig om, då det här var första gången och ända versionen jag har läst.

Vi såg även lite mera muntra bokrelaterade grejer, såsom ett bord gjort av böcker och ett ute bibliotek/bokhandel.

3 reaktioner på ”Elie Wiesel: Night

  1. Ping: Kaosutmaningen 2017 | Bina's Books

  2. Även jag har läst otaliga böcker om andra världskriget och förintelsen, men jag tycker det är intressant att läsa om hur olika människor i olika åldrar upplevde tiden i de grymma lägren. Skall lägga denna bok på minnet. Alla borde läsa om hur hemska krigen kan vara. Grymheterna upplevs som hemskare då man läser om olika individers upplevelser. Det måste ha varit tungt att se lägren.

    Gilla

  3. Ping: Lästa Mars 2017 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s