Anna Norlin: Jag vet inte vad som händer

9789198367102_200x_jag-vet-inte-vad-som-hander_pocket

Bokens titel: Jag vet inte vad som händer
Författare: Anna Norlin
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: NO Publishing 2017
Antal sidor: 158
Finns hos: Bokus, Adlibris, AkademibokhandelnCDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: –
Boktipset förväntat betyg: –
Betyg: 4

Handling

Marias mamma Elsa har tidigare haft ett självständigt och aktivt liv med många vänner, men den senaste tiden har hon drabbats av en stroke. Hon ringer Maria allt oftare, ställer förvirrande frågor och talar osammanhängande. Efter stroken är hon rullstolsbunden och är tvungen att flytta till en institution.  För den tidigare glada och aktiva Elsa är detta ett dråpslag. Det här är en gripande berättelse om den vanliga folksjukdomen demens och dess effekter på hela familjen av den drabbade. Men det är också en roman om kärleken mellan mor och dotter, och insikten om att föräldrarna inte alltid kommer att finnas där.

Recension

Det här recensionsexemplaret fick jag av NO Publishing, ett nytt förlag som startades 2016. NO Publishing samarbetar med Demensförbundet med den här boken, fem kronor av varje sålt ex av boken går till förbundets verksamhet för demenssjuka och deras anhöriga.

Första intrycket, om man nu ska döma boken efter omslaget, är väldigt bra. Omslaget är ju verkligen fint. Vackert och nostalgiskt just på det rätta sättet för den här boken. Och innehållet lever upp till det fina omslaget. Man får självklart obehagliga känslor av rädsla och oro för att de egna föräldrarna eller en själv ska drabbas av något så sorgligt som demens.

Anna Norlin beskriver vardagen otroligt skickligt och precis som den kan vara, vanlig men trygg, och man kan verkligen via hennes text leva sig in i den förtvivlan Maria och hela hennes familj känner då mamma/mormor Elsa blir mer och mer förvirrad. Och hur detta påverkar allas deras vardag.  Demens är en sjukdom som drabbar hela familjen, inte endast den insjuknade. Anna Norlin har lyckats beskriva Marias känsla av att inte räcka till, samtidigt som hon måste ha en hel massa självbehärskning och tålamod, med precision.

Det förekommer en del dialekt i boken (med ordlista på slutet). Som finlandssvensk tänker jag då på de svenskspråkiga åldringar i Finland som har hamnat på finska åldringshem och mitt i allt glömmer finskan helt och hållet. De kan nu bara sitt modersmål, svenskan, och blir inte förstådda av den finska personalen. Jag tänker att det bidrar till förvirringen och förtvivlan hos dessa äldre. Samma sak kan ju även förekomma med dialekter.

Jag tycker boken är viktig för alla att läsa för att få en inblick i hur det är att ha en dement familjemedlem. Speciellt för dem av oss som har föräldrar som börjar bli äldre. Men även för alla andra att känna igen de första tecknen av en begynnande demenssjukdom.

Kort sagt så är Jag vet inte vad som händer  en gripande bok som väcker många starka känslor och funderingar. Dessutom är den fint skriven om ett ämne som kan beröra oss alla.

4 kommentarer på “Anna Norlin: Jag vet inte vad som händer

  1. Har du läst Ulla Isakssons Boken om E? En stark insidesskildring av begynnande och fortskridande Alzheimers hos en närstående. Den finns också som film. En sång för Martin med Sven Wollter och Viveka Seldahl i huvudrollerna.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s