Ken Follett: Giganternas Fall

9789100126056_200x_giganternas-fall_storpocket

Bokens titel: Giganternas fall
Författare: Ken Follett
Originalets titel: Fall of giants
Översättare: Peter Samuelsson, Lennart Olofsson, Leo Andersson
Förlag & år: Albert Bonniers Förlag 2011
Antal sidor: 887
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: e-bok
GoodReads medelbetyg: 4.25
Boktipset förväntat betyg: 4.7
Betyg: 4.5

Handling

Boken som utspelar sig under tidigt 1900-tal är uppdelad i flera karaktärer och familjer i USA, Tyskland, Ryssland, England och Wales. Vi får följa Billy som jobbar i en kolgruva och hans syster som jobbar för eliten. Den nytänkande tyska militärattachén Walter von Ulrich. De ryska bröderna Gregorij och Lev Pesjkov som drömmer om amerika. Den frisinnade Lady Maud Fitzherbert och hennes bror earlen. Gus Dewar i USA. Och många fler.

Genom första världskriget, ryska revolutionen och kampen för kvinnlig rösträtt beskriver handlingen på ett personligt sätt de dramatiska händelserna under början av seklet. Det är en omfattande och spännande historisk roman.

Giganternas fall är del 1 i en trilogi om samma familjers öden under 1900-talets händelser.

Recension

Jag har länge velat läsa den här boken, men det har inte blivit av. Nu har jag den i läsplattan så jag i alla fall slipper släpa runt på den tunga boken. Den blir alltså mitt nummer 29. En bok du länge velat läsa i Kaosutmaningen 2017 och är alltså också en av mina tidigare Hett i Hyllan #7 inlägg. Och så blev jag så glad då min bokklubb också beslöt sig för att välja den här boken för vårt nästa möte. Då blev det äntligen av att läsa den.

Och det var det värt! Boken är lättläst och även om de lite över 800 sidorna kan kännas skrämmande till en början, så blir man snabbt bekant med karaktärerna. Jag kom snabbt in i berättelsen och trots att det ingår flera karaktärer tyckte jag inte det var svårt att hålla ordning på dem. Dessutom är karaktärerna välskrivna och lätta att tycka om.

Historiska fakta är blandat med romanfigurernas egna vardag till en lättläst bok med djup. Precis sådant som jag gillar att läsa. Det känns på något sätt bra att man samtidigt lär sig något då man roar sig med att läsa en roman. Men boken är delvis ganska detaljerad, speciellt då det kommer till olika strategier i kriget, vilket kanske avskräcker den lättsammare läsaren. Jag tyckte det var fascinerande att läsa om dessa, speciellt om den ryska revolutionen som störtade tsaren och tillät Lenin att ta makten var intressant. Jag var lite besviken att Finland inte ens nämndes i samband med detta, men Finland räknas väl till en för litet land i sambandet. Romanen är ju faktiskt ganska detaljerad som det är.

Kvinnornas ställning och sufragetternas strid om kvinnlig rösträtt spelar en central roll i boken. Jag har hört någon intervju med Ken Follett där han sagt att just denna kvinnornas kamp om rösträtt är en av de viktigaste händelserna under 1900-talet. Och den får väl alla vi kvinnor vara tacksamma för.

Giganternas fall är en otroligt omfattande och välskriven och fängslande historisk roman. Den var både spännande, intressant och romantisk. Jag vill absolut läsa de följande två böckerna i trilogin. Men de får i sin tur värma hyllan ett tag till, då jag har andra böcker på kö 😉

Annonser

2 reaktioner på ”Ken Follett: Giganternas Fall

  1. Ping: Kaosutmaningen 2017 | Bina's Books

  2. Ping: Lästa Mars 2017 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s