Sofie Sarenbrant: Tiggaren

IMG_3748

Bokens titel: Tiggaren
Författare: Sofie Sarenbrant
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: Bookmark förlag 2016
Antal sidor: 388
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 3.86
Boktipset förväntat betyg: 4.1
Betyg: 3.5

Handling

Tiggaren är den fristående femte delen i en spänningsromanserie om kriminalinspektör Emma Sköld. Stockholms tiggare faller offer för vad som verkar vara en galen seriemördare. Polisen famlar efter ledtrådar och stampar så gott som på stället. Samtidigt är poliserna skakade av ett tidigare mord på en av deras kollegor och dennes sambo. Allt verkar vara ordentligt ihoptrasslat och en komplicerad härva att nystas upp.

Recension

 Tiggaren är en nyaktuell bok, nu utgiven som storpocket. Tusen tack till Bookmark förlag för recensionsexemplaret.

Mitt första intryck är bra, omslagsbilden är både vacker och lite obehaglig, helt i enlighet med historien innanför pärmarna. Jag har inte tidigare läst något av Sofie Sarenbrant och har därför inte heller läst de tidigare delarna i serien om inspektör Emma Sköld. Men jag tycker att det inte behövdes, boken är skriven så att den fungerar att läsa som en fristående bok. Däremot tror jag att man skulle vara känslomässigt mera tagen av den dramatiska och sorgliga inledningen av boken om man hade följt karaktärerna tidigare.

Även om det tacksamt nog inte har gått så långt ännu att någon systematiskt tar livet av tiggare i verkligheten, så tar Tiggaren upp ett skrämmande scenario i ett alltmer främlingsfientligt Sverige. Tiggarna från Rumänien är i en väldigt utsatt ställning utan vare sig säkerhet, värme och eller tryggt boende. Och det är ett faktum att utsätta människor som detta är under en stor risk för att råka ut för ytterligare brott. Berättelsen har olika samtidsfrågor i fokus och den är oerhört tankeväckande.

Boken är skriven med korta kapitel med olika karaktärer som berättarröst: Nyllet som är den fd kollegan. Hillevi, den förmodade mörderskan. Tiggaren Soraya från Rumänien som bevittnar ett mord. Regionpolismästare Gunnar. Pappa Evert och slutligen några skumma poliser. Allt binds ihop till en genomtänkt och spännande roman som är svår att lägga ifrån sig. En läsvärd sträckläsare helt enkelt.

Annonser

2 reaktioner på ”Sofie Sarenbrant: Tiggaren

  1. Ping: Lästa Mars 2017 | Bina's Books

  2. Ping: Sofie Sarenbrant: Bakom din rygg | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s