Kate Atkinson: En Gud i spillror

9789176790458_200x_en-gud-i-spillror

Bokens titel: En Gud i spillror
Författare: Kate Atkinson
Originalets titel: A god in ruins
Översättare: Anna Strandberg
Förlag & år: Massolit förlag 2016
Antal sidor: 463
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: E-bok
GoodReads medelbetyg: 3.92
Boktipset förväntat betyg: 4.1
Betyg: 4.5

Handling

En gud i spillror är tar vid där Liv efter liv slutade. Nu fortsätter vi med att följa Ursula Rodda äldre älskade bror Teddy Todd. Teddy ville bli poet men tog värvning i andra världskriget som RAF-pilot, ett krig som han aldrig trodde att han skulle överleva. Nu är hans utmaning att möta framtiden i efterkrigstiden, en framtid han inte räknat med. Han har svårt att hantera sin överlevnad och sin lite smått excentriska dotter och hennes familj.

Recension

Jag har tidigare läst Liv efter liv och I museets dolda vrår av Kate Atkinson och jag gillar verkligen hennes fantasi och sätt att skriva på. I Liv efter liv fick vi följa Ursula och hennes olika alternativ till liv. I den här boken som egentligen inte är en uppföljare till den boken, utan snarare ett tillägg, fortsätter vi läsa om Ursulas lillebror Teddy. Men även om den här boken inte är en direkt uppföljare så tror jag det skulle vara svårt att hänga med om man inte läst Liv efter liv först. Den är också skriven på ett lite annorlunda sätt än Liv efter liv.

Handlingen hoppar både i tid och mellan olika karaktärer, och i början känns det lite förvirrande, men man kommer snabbt in i handlingen och då blir det enklare att hålla reda på allt och alla. Vi får som sagt följa Teddy och hans fru Nancy, som redan som barn var varandra väldigt nära. Jag gillar verkligen den detaljerade beskrivningen av hur Teddy upplevde kriget och hur de modiga piloterna gav sig ut på nya flygningar trots den minimala sannolikhet de hade att överleva. Men även deras funderingar kring sina egna och andras förhållanden med varandra under den svåra tid de genomlevde.

Delvis handlar boken även om Teddys lite speciella dotter Viola, hennes lösdrivande man Dominic och deras barn Sunny och Bertie. Viola är tyvärr inte speciellt lätt att tycka om, men hennes dotter Bertie däremot verkar vara mera lik sin morfar än vad hennes mamma är. De har ett fint förhållande med varandra.

Jag hade en förutfattad mening om att det här var en bok riktat mera till kvinnor, men det är den egentligen inte alls. De tekniska detaljerna om flygningarna och flygplanen är väl egentligen mera maskulina, men skrivet på ett sätt att även jag tyckte det var intressant. Alltså är min slutsats att jag tror att det inte spelar någon roll vilket kön man har, det är en bra bok som kan passa alla.

En Gud i spillror är en välskriven bok om hur livet inte alltid blir som man tänkt sig, utan det bara blir som det blir. Och i den här boken ryms det flera liv, den handlar om så mycket mera än bara Teddys liv efter kriget. Men också om hur våra val i livet påverkar framtiden. En helt klart underhållande, tankeväckande och läsvärd bok!

Annonser

En reaktion på ”Kate Atkinson: En Gud i spillror

  1. Ping: Lästa Mars 2017 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s