Kristina Emanuelsson: Viskskrik

Viskskrik_fram-193x300

Bokens titel: Viskskrik
Författare: Kristina Emanuelsson
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: Calidris förlag 2016
Antal sidor: 336
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, CDON
Läst format: Ljudbok
Uppläsare: Hannah Schmitz
GoodReads medelbetyg: –
Boktipset förväntat betyg: 4.5
Betyg: 3

Handling

Alice lånar sin pappas grogglas i smyg trots att hon vet att det är strikt förbjudet och att hon enligt hans ord är dödens ifall någon har sönder dem. Olyckan är såklart framme då hon skålar i Coca Cola tillsammans med sin väninna Pernilla, två av glasen krossas. Trots att skulden inte är hennes lider hon av svåra samvetskval och straffet hon får leder till ödesdigra konsekvenser. Kristina Emanuelsson skriver om en flickas och en ung kvinnas längtan efter trygghet och kärlek.

Recension

Viskskrik tilldelades Selmapriset 2017 som ges till egenutgivna böcker.

Boken är skriven i både nutid och dåtid. Alice växer upp med en mamma som är sjuk och en pappa som dricker för mycket. Hon är hela sitt liv lite sin vakt och ivrig att vara till lags, så till den grad att hon ibland lider av det själv.

Jag tycker att Kristina Emanuelsson har lyckats fånga känslan av den där sårbarheten hos en ung tjej, hennes osäkerhet och önskan att bli omtyckt. Då Alice växer upp har hon svårt att bryta mönstren och är i destruktiva förhållanden där hon själv hela tiden ger efter. Och känslan är genomgående i boken, man känner att det är samma Alice både då hon är lite och då hon vuxit upp.

Det är en lite tung, melankolisk och tankeväckande berättelse om en ung kvinnas liv. Viskskrik är ungefär så långt ifrån en feelgoodroman man kan komma. Men den är en läsvärd debutroman som berör och lämnar en med många funderingar.

Annonser

4 reaktioner på ”Kristina Emanuelsson: Viskskrik

  1. Alla barn vill vara till lags . Det värsta är om hot o ingen trygghet och kärlek finns, så att barnen får passa sig o ch uppföra sig i alla lägen. En grundtrygghet bör finnas oberoende av vad barnen gör. Säkert en tung bok att läsa, men säkert ger den upphov till tankar om hur föräldrarna bör behandla sina barn. Förståeligt att Alice tar med sig sitt beteende in i vuxenlivet.

    Gilla

  2. Det du skriver om svårigheterna att bryta mönster var tänkvärt. Ser det plötsligt hos mig själv och tänker, att jag inte har sett det förut! Bara den lilla raden du skrev. Men den kom väl vid rätt tillfälle. Och så var det detta med att gå från varseblivning till handling också då.
    Ellington

    Gilla

  3. Ping: Lästa April 2017 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s