Hett i Hyllan #18

hettihyllan_582d88a4e087c32f9b9320c9_589c43e0e087c34592aad1e2

Bokföring enligt Monikas Hett i hyllan föreslår att vi ska visa upp böckerna som är hyllvärmare, dvs som har stått där ett tag och samlat damm.

Idag blir det lite historia. Som några av er säkert lagt märke till så är jag finsk, eller rättare sagt finlandssvensk. Men hursomhelst med rötter i Finland. Och därför intresserar jag mig även för finsk historia. Dagens hyllvärmare är Finska vinterkriget av Robert Edwards som hängt där oläst hur länge som helst.

Jag tycker det dessutom just det finska vinterkriget är speciellt intressant då både min morfar och farfar stred och blev sårade i det kriget. Varför den fortfarande är kvar oläst i min hylla kan man ju undra!

9789137131054_200x_finska-vinterkriget

Så här beskriver bokförlaget Forum den:

Då Sovjetunionen anföll Finland den 30 november 1939 reagerade omvärlden starkt. I Nationernas förbund fördömdes angreppet och Sovjetunionen uteslöts ur organisationen. Ett flertal länder åtog sig att sända materiel till Finland, men någon militär hjälp kom inte till stånd. Med undantag för frivilliga från bland annat Sverige stod den finska försvarsmakten ensam mot den mäktiga röda armén. I världens ögon var Finland dömda till undergång.

Till allas häpnad lyckades emellertid de finska styrkorna inte bara hålla stånd utan stundtals till och med driva tillbaka fienden. Men utgången av kriget var ofrånkomlig. Då ryssarna i början av februari 1940 inledde en ny storoffensiv blev försvarsuppgiften finländarna övermäktig. Den stränga kylan gjorde att röda armén kunde anfalla över de frusna vattendragen, och de viktiga försvarslinjerna på Karelska näset kunde kringgås. I mars 1940 slöts en fred där Finland tvingades göra flera landavträdelser till Sovjetunionen, däribland Karelen.

I Finska vinterkriget skildrar Robert Edwards konflikten i detalj både ur finskt och ryskt perspektiv. Han förklarar också vilken betydelse det kom att få för den fortsatta utvecklingen av andra världskriget. Den tyska ledningen, som såg röda arméns oförmåga att bryta ner Finlands försvar, stärktes i sin tro att man skulle kunna besegra Ryssland i ett krig. Finska vinterkriget kom därmed att få följder som sträckte sig långt bortom det lilla nordiska landets gränser. Edwards förmår som få före honom placera in kriget i dess historiska och världspolitiska sammanhang utan att därför utelämna detaljerna och de individuella ödena. Vi får följa såväl det fascinerande spelet i maktens korridorer som de dramatiska händelserna på slagfältet.

 

4 kommentarer på “Hett i Hyllan #18

  1. Den har vi i vår bokhylla också. Min karl har nog läst den men jag kan inte påstå att jag känner mig så lockad även om jag har lite finlandssvenskt påbrå (min farmor var finlandssvensk).

    Gilla

Lämna en kommentar