Joanna Cannon: Problemet med får och getter

IMG_3775

Bokens titel: problemet med får och getter
Författare: Joanna Cannon
Originalets titel: The trouble with goats and sheep
Översättare: Klara Lindell
Förlag & år: Louise Bäckelin förlag 2016
Antal sidor: 349
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: E-bok
GoodReads medelbetyg: 3.74
Boktipset förväntat betyg: 3.7
Betyg: 2.5

Handling

Med både humor beskrivs en brottsutredning i en liten engelsk by i East Midlands. Mrs Creasy har försvunnit och hela gatan invånare deltar i undersökningen genom sina viskningar om rykten, skvaller och hemligheter. Många skyller på värmen, men även någon specifik invånare är misstänkte. De tioåriga flickorna Grace och Tilly har sina egna misstankar och startar sin egen undersökning. De börjar med att leta efter Gud, då de är övertygade om att han vet var Mrs Creasy håller hus. De börjar knäcka dörr och får så småningom reda på mera detaljer om de hemligheter som gömmer sig på deras gata. Sådant de två små amatördetektiverna aldrig kunnat föreställa sig.

Recension

Problemet med får och getter är ytterligare en debutroman. Jag gillar sättet den är skriven från en liten flickas synvinkel med skarpa insikter om vardagliga händelser. Den lilla flickan Grace har inte präglats av fördomar eller förutfattade åsikter om någon tidigare händelse, såsom de vuxna på hennes gata. Hon ser på saker bara från nuets perspektiv.

Joanna Cannon beskriver även fint det typiskt engelska och man får precis den rätta känslan av en småstad. Karaktärerna är välskrivna och uttänkta, trots att man inte riktigt kommer någon helt nära. Det känns lite som en småstad, man vet vem alla är men man känner dem inte alla väl. Så det kanske är medvetet skrivet på det sättet!?

Även om de endast är grannar och inte har närmare förhållande till varandra än så, så håller de alla ihop. Rädslan för allt nytt är tydligt, speciellt då en indisk familj flyttar in i kvarteret.
Jag gillar idén av berättelsen, men jag kan inte låta bli att tycka att den tidvis är lite långsam och seg. Det är alltså ingen fartfylld mordhistoria utan ett eftertänksamt relationsdrama. Den här romanen handlar mera om relationer och mänskliga känslor än om brottet och utredningen i sig. Det är en berättelse om social gemenskap, historia och konfrontationer.

Annonser

2 reaktioner på ”Joanna Cannon: Problemet med får och getter

  1. Ping: Lästa April 2017 | Bina's Books

  2. Jag håller med. Det är ingen driven berättelse utan den bygger på många, små och större iakttagelser. Blev besviken vid läsningen av den. Lite av feel goodroman. En och annan formulering glimmande till men tyngden saknades. 2,5 var ett bra betyg, ett gammaldags BA+.

    Sassi
    2 juni 2017

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s