Betty Smith: Det växte ett träd i Brooklyn, del 1

IMG_3776

Bokens titel: Det växte ett träd i Brooklyn
Författare: Betty Smith
Originalets titel: A tree grows in Brooklyn
Översättare: Eva Alexanderson
Förlag & år: Bookmark förlag 2017
Antal sidor: 295
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 4.25
Boktipset förväntat betyg: 3.5
Betyg: 5

Handling

Det växte ett träd i Brooklyn utgavs första gången år 1943 och blev genast en bästsäljare som översattes till flera olika språk. Det är den första delen i en serie och den är lika aktuell idag som när den kom ut.

Det växte ett träd i Brooklyn är en vacker skildring om en uppväxt i Brooklyn innan första världskriget. Den unga Francie är en fin blandning av hennes föräldrar: mamma Katie som har en Österikisk bakgrund och Irländska pappa Johnny Nolan. Hon är en bokälskande lugn och bestämd liten tjej som ser på sin omgivning med förundran. Hon och hennes bror har en kärleksfull, men fattig och ibland lite tuff uppväxt i en stökiga stadsdelen i Brooklyn.

Recension

Tack till Bookmark förlag för recensionsexemplaret.

Det växte ett träd i Brooklyn är ju publicerad första gången år 1943, så jag tycker den får stryka nummer 14. En bok publicerad innan 2000 i Kaosutmaningen 2017, trots att just den här svenska nyöversättningen är nyutkommen.

Francis är en blyg liten tjej som lever i en verklighet där livet är hårt och inte alltid rättvist. Hon gillar böcker, något som alla vi bokälskare antagligen har ganska lätt att relatera till. Och hennes sätt att kategoriskt läsa bibliotekets böcker i alfabetisk ordning tyder kanske på något slags kontrollbehov, det kanske ingav henne en trygghet som hon saknade i det fattiga liv hon levde och en möjlighet att fly in i en alternativ vardag, en fantasivärld?

Jag tycker det är oerhört sorgligt med den uttråkade och ointresserade bibliotekarie då de ju har makten att, bara med en liten ansträngning, göra en sådan skillnad för nya unga läsande bibliotekskunder. Men Francine låter sig inte påverkas negativt utan låter sin egen fantasi flöda och drömmer om att en dag får bli författare.

Familjen lever ett fattigt liv i Brooklyn där hennes mamma får göra mirakel för att få maten att räcka. Barnen verkar ändå inte nämnvärt lida av just detta utan nöjer sig med småpennyn de får ihop med sitt skrotsamlande, småslantar de sedan kan köpa godis för. De har alla en stolthet som hindrar dem att ta emot allmosor, men ibland är lockelserna ändå för stora för att motstå.

Karaktärerna i boken är färggranna och välskrivna. Speciellt road är jag av de karismatiska varuhandlarna som muttrar surt över varje önskan kunderna har. Man måste kunna knepen och tricken för att få som man vill och inte bli lurad på köpet. Men trots sin barskhet är många av dem innerst inne vänligt sinnade och kan ibland tänkas ge en liten smakbit på köpet, så det gäller att bete sig. De smått romantiska beskrivningarna får mig nästan att önska att det var så ännu idag, även om jag inser att dagens mataffär är mycket mera effektiv.

Betty Smith beskriver omgivningen på ett förundransvärt sätt som får fart på fantasin och man känner nästan av dofterna och hör ljuden i den levande staden. Brooklyn är en blandning av etniciteter som alla, trots att de för det mesta håller sig för sig själva, lever i en lugn symbios med varandra.

Francine verkar ha en uppväxt bland starka kvinnor såsom hennes mamma Katie som jobbar hårt som portvakt för att försörja barnen. Hon har en stark önskan att barnen ska få ett bättre liv. Moster Sissy som varit gift flera gånger, men ändå är oberoende och självständig. Även moster Evy och och Francies obildade mormor Mary visar bevis på en inre styrka.
Pappan däremot är känd för att vara trevlig och charmig, men det hjälper föga då han är en fyllbult som inte tar något ansvar för familjen. Trots det är han Francies favoritförälder och hon älskar honom högt.

Jag älskade den här boken från första sidan och lade den ifrån mig ytterst motvilligt då det krävdes på grund verkligheten som tydligen fortsatte som vanligt runtom mig. Det växte ett träd i Brooklyn är en härlig och engagerande roman att sträckläsa och njuta av. Den lämnade efter sig en varm mysig känsla och jag väntar med iver att del två med fortsättningen om Francines liv ska komma ut.

Den här boken rekommenderar jag hjärtligt!

Annonser

7 reaktioner på ”Betty Smith: Det växte ett träd i Brooklyn, del 1

  1. Ping: Kaosutmaningen 2017 | Bina's Books

  2. Att bibliotekariens inställning är viktig det vet jag av erfarenhet. Bibliotekarien kan ju vara en livslärare – mer så än lärarna i skolan ibland. Den skäggige mannen, som vaktade biblioteket hemma, han lät mig gå upp på andra våningen och låna på vuxenavdelningen när jag hade läst allt på barnavdelningen. Då var jag tolv. Och han hade fingertoppskänsla.
    Elliington

    Gilla

  3. Ping: Lästa April 2017 | Bina's Books

  4. Ping: Höstens böcker 2017 | Bina's Books

  5. Ping: Betty Smith: Det växte ett träd i Brooklyn Del 2 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s