Sara Paborn: Blybröllop

IMG_3836

Bokens titel: Blybröllop
Författare: Sara Paborn
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: Brombergs förlag 2017
Antal sidor: 230
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Ljudbok
Uppläsare: Anna Godenius
GoodReads medelbetyg: 4.0
Boktipset förväntat betyg: 3.9
Betyg: 3

Handling

Blybröllop är en smått makaber berättelse om bibliotekarien Hussvig och hennes man kabeldragaren Horst. Hussvig har fått nog av Horsts elakhet, småsinthet, sarkasm och pikar efter alla de år hon har varit gift med honom. Hon bestämmer sig för att göra sig av med honom. Med hjälp av kunskapen i gamla kemiböcker lär hon sig en hel massa om metaller och deras inverkan på kroppen. Hon blir något av en amatörkemist och lär sig dödligt mycket om gifter.

Recension

Blybröllop är en roman med den mörkaste humorn om rollerna i ett äktenskap. Hur mycket ska man stå ut med? Ska man se mellan fingrarna eller säga till direkt? Kan man ändra på sådant som redan fått sina ingrodda roller?

Jag uppskattade verkligen den detaljerade beskrivningen av metaller och kemin och de föreningar som kan uppstå. Jag har ingen aning om informationen om dessa är korrekt eller påhittat, men hursomhelst så var det välskrivet och smått fascinerande. Hussvigs noggranna planering är också beundransvärd. Man undrar ju lite grann varför hon inte bara skiljer sig från tyrannen hon gift sig med!? Men det skulle ju vara alltför enkelt för Horst, han skulle ju då få allt.

Jag retar mig lite på att Hussviq inte gjort något åt sin egen situation tidigare, men jag kan samtidigt förstå att hon har fastnat i rollen som den underlägsna frun. Och Horst är verkligen en otroligt otäck och elak människa, så ”he had it coming” för att låna meningen från en känd musikal (Chicago). Och jag ser lite samma svarta humor med en glimt i ögat i den här berättelsen som temat även är i musikalen Chicago. Horst har trakasserat Hussvig ända sedan de träffades. Han förlöjligade, ignorerade och helt enkelt terroriserade henne psykiskt. Han till och med förstörde hennes glädjeämne; böckerna hon så älskade.  Lite tuff är ju Hussvig som till slut får sin frihet och sin hämnd. Det är intressant att följa händelserna då maktbalansen skiftar och den styrka Hussvig känner då hon inte mera är underlägsen den hemska Horst.

Blybröllop är en lättläst, läsvärd och roande roman med humoristiska inslag.

Annonser

3 reaktioner på ”Sara Paborn: Blybröllop

  1. Jag kan tänka mig att läsa denna bok då den är humoristisk. Ett långt äktenskap kan bli besvärligt och alla ändrar vi oss under tidens gång. Vissa specifika negativa drag vi har, har en tendens att bli värre. I gamla äktenskap är det oftast mannen som förtrycker kvinnan, men som tur sker det en förändring i samhället hela tiden. Kvinnan blir mera jämnställd o är inte beroende av mannen. Det skulle vara intressant att veta hur gammal författaren är.

    Gilla

    • Den är inte direkt skojig, men har ett slags svart komedi. Efter ett snabbt Googlande hittade jag att Sara Paborn inte själv är speciellt gammal, tydligen född år 1972. Bra fantasi då alltså!?

      Gilla

  2. Ping: Lästa April 2017 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s