Helena von Zweigbergk: De behövande

IMG_3866

Bokens titel: De behövande
Författare: Helena von Zweigbergk
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: Norstedts 2016
Antal sidor: 108
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 3.87
Boktipset förväntat betyg: 3.4
Betyg: 3

Handling

Två vuxna kvinnor, en mor och en dotter, som lever sina vardagliga liv är fast i de roller de haft sedan år tillbaka. I samtalen blandas prat om makar, barn, barnbarn och vardagen men under ytan ligger gamla känslor om missförstånd, laddade minnen och odelad uppmärksamhet. Genom olika perspektiv på sina liv tillsammans beskrivs deras komplexa förhållande, en relation som är både nära och svår.

Recension

Det här är en av de sex böcker som jag vann i påsktävlingen som Bonniers Bokklubbar ordnade på Instagram.

Boken är skriven från två synvinklar, mor och dotter, och varierar från kapitel till nästa. Det är en kort berättelse om ett komplicerat förhållande och om de roller man har som mor och dotter. Om hur det kan vara svårast att vara snäll mot den som står en närmast, som känner en alltigenom och ser förbi de murar man har byggt upp. Om en mammas skuldkänslor, att aldrig räcka till, aldrig vara god nog. Och om dottern som också har skuldkänslor då hon tror att mamman är ensam.

Jag tycker det kommer fram hur varje generation vill göra bättre ifrån sig än den förra. Uppfostra sina barn bättre, få dem att känna sig tryggare, säkrare eller vad helst annat de själv tycker att deras föräldrar misslyckades med. Hur det blir en obalans i respekten för sina föräldrar och alla äldre människor då de yngre generationerna tror sig veta så mycket bättre.

Men även en slags problematik i att på något sätt adoptera någon annans förväntningar. Jag tror att speciellt många vill bevisa för sina föräldrar att de klarar sig, att de gjort bra val i livet och att de är framgångsrika ifråga om både jobb och familj. Det är svårt att medge ett misstag, trots att man vet att man skulle ha ett fullt stöd från dem ifall man gjorde det. Och att man kan själv, som liten men, även som vuxen.
Som till exempel då Louise hör sin mammas missnöje då hennes man Martin inte frågar hur hennes dag har varit. Det är hennes mammas åsikt om hur en man ska bete sig, men det blir ändå på något sätt Louises missnöje mot sin man då hon känner att hon är tvungen att bevisa för sin mamma att hon har gjort ett bra val ifråga om sin man. Som även med allt annat.

Den här boken var inte lång men den väckte en hel del tankar kring förhållandet mellan vuxna barn och deras föräldrar. Det är en kort roman eller en lite längre novell som är välskriven och läsvärd.

 

Annonser

En reaktion på ”Helena von Zweigbergk: De behövande

  1. Ping: Lästa April 2017 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s