Helena Thorfinn: Den som går på tigerstigar

IMG_3880

Bokens titel: Den som går på tigerstigar
Författare: Helena Thorfinn
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: Norstedts förlag 2017
Antal sidor: 439
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: –
Boktipset förväntat betyg: –
Betyg: 5

Handling

I Innan floden tar oss lärde vi känna Sofia och Janne och deras två barn då de flyttade till Bangladesh för Sofias arbete med mänskliga rättigheter. Nu återvänder de efter en semester i Sverige. Men allt är sig inte likt, under tiden de var i Sverige utfördes ett terrorattentat på en av restaurangerna de brukade besöka, och de återvänder till en shockad och förändrad stad.
Sofia jobbar allt hårdare och hoppas kunna göra en skillnad i de mänskliga rättigheterna och jämställdheten i landet. Då hon fastnar i ett tigertätt träskområde tillsammans med den amerikanske kollegan Collin börjar hon inse att allt inte är som det ska, varken privat eller arbetsmässigt.
Janne börjar bli alltmer uttråkad och hittar ett vikariat på en skola, men hittar samtidigt en ny vän i shanil och ett nytt hobbyprojekt med dansflickorna Dipita och Pinky, som bor i ett rum uppe på deras garagetak.
Då en container med tortyrutrustning dyker upp oväntat och på fel plats på den nordiska klubben , lär sig Sofia en hel del om sina nya bekantskaper.

Recension

Den som går på tigerstigar innehåller så otroligt mycket olika tankeväckande, och ibland upprörande, händelser och fenomen.
Till exempel svårigheten att jobba med människorättsfrågor bland så mycket ondska och girighet, hur situationer lätt uppkommer där det är svårt att undvika någon slags dubbelmoral trots att tanken är god från början.
Om hur de så kallade hijras anses vara ett tredje kön och hur de har funnits i den Bangladeshiska (och indiska) kulturen i flera hundra år. Men fortfarande anses vara mindre värda.
Jag tyckte det även var väldigt spännande att läsa om den bengaliska Tigern och sundarban området och hur människor kan bo och leva där. Hur tron på skrock och talismaner hjälper dem att våga fortsätta med sin vardag trots sin rädsla och risken för att bli tigerns nästa offer är överhängande.
Eller hur inhumana förhörsmetoder och tortyr fortfarande förekommer i olika länder trots att det har visats vara ineffektiva, då tortyr ofta leder till falska erkännanden och fel slags information. Är allt tillåtet i kriget mot terrorism? Har inte en terrorist eller jihadist samma mänskliga rättigheter som alla andra?

Bland dessa viktiga, djupa och upprörande frågor om fattigdom och misär som är så oerhört tärande, beskriver Helena Thorfinn på ett skickligt och komiskt sätt hur föräldrarna på den internationella skolan strider. Svenskarna vill ha hälsosam mat och fritid, amerikanarna vill ha läskautomater och socker så att barnen ska orka plugga och asiaterna vill ha extra matematikundervisning på helgerna och ingen fritid för barnen.

Jag älskar sådana här böcker som är så välbearbetade och har ett ordentligt researcharbete i bakgrunden. Jag får känslan av att lära mig något nytt och jag läser med plattan nära till hands så att jag kan googla om sådant jag inte hört om innan och lära mig något nytt. Den här gången googlade jag både hijra, sundarban, bengaliska tigern och mänskliga rättigheter.

Den imponerade på mig på så många olika plan. Den är vansinnigt välskriven, med omgivningar som man verkligen känner. Den hade en handling som var både spännande och intressant. Och karaktärer som man kände att var verkliga och lätt att få en ordentlig uppfattning om. Innehållet kändes välgenomtänkt och handlingen flyter på och det är lätt att följa händelserna.

Gillade man Innan floden tar oss så kommer man definitivt att älska den här. Den är ännu bättre, på alla sätt. Jag rekommenderar den varmt!

Annonser

2 reaktioner på ”Helena Thorfinn: Den som går på tigerstigar

  1. Ping: Lästa Maj 2017 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s