Glennon Doyle Melton: Love warrior

IMG_3913.JPG6B2CB96D-C7ED-4A8F-9CDB-4F895D33C44A.JPG

Bokens titel: Love warrior
Författare: Glennon Doyle Melton
Originalets titel: Love warrior
Översättare: Tara Olavisdotter
Förlag & år: Yourlife Books 2016
Antal sidor: 241
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 4.11
Boktipset förväntat betyg: 3.6
Betyg: 3

Handling

Glennon får veta att hennes man som hon har varit gift med i över 13 år, har varit notoriskt otrogen under hela deras äktenskap. Tretton år och tre barn. Hennes värld rasar samman och hon börjar fundera över sitt liv. Hon vill veta vad som ledde till detta. Hur har hennes livsval och känslor påverkat hennes liv. Hon lär känna sig själv på nytt och genomgår minnen av sina svåra år med bulimi, depression och alkoholism. Hennes oväntade graviditet får henne att göra en helomvändning och ändra på sitt liv till ett hälsosammare alkoholfritt sådant. Men vem är hon som person då?

Recension

Den här signerade boken är en av de sex böcker som jag vann i tävlingen som Bonniers Bokklubbar ordnade på Instagram.

Love warrior är en kvinnas ärliga, öppna och smärtsamma resa genom livet, kärleken och känslorna. Hon beskriver med pricksäkerhet de smärtsamma tonåren, svårigheterna med att lära sig leva tillsammans med någon. Om att acceptera sig själv och sin egen kropp.

Speciellt tonåren som kan vara svåra för vem som helst, beskriver hon otroligt skickligt, och hur det speciellt för de som är känsliga eller osäkra är extra komplicerat. Barn och ungdomar kan vara så otroligt dömande och kritiska, trots att det ofta beror på deras egen osäkerhet och försök att själva passa in i en grupp.

Det är speciellt sorgligt att läsa om den svåra och förödande utseendefixeringen som hon har. Hur tjejerna i högstadiet gör vad som helst, till och med struntar i att hjälpa sina tjejkompisar, för att vara populära bland de populäraste killarna. Trots att just de killarna behandlar dem som något slags sexobjekt. Hur hon till slut inte tror att hon är värd något om hon inte är snygg. Att hon inte är värd att älska så som hon är. Och att tjejerna i hennes generation, som har det hon kallar en Disney uppväxt, har vuxit upp med tron att äktenskapet är målet. Att en kvinna inte är värd något utan en man.

Man måste få uppleva smärtan, vara lite svag ibland och kunna be om hjälp utan att behöva skämmas för det. Dagens värld är ganska hård och förväntar sig att människor jämt ska klara sig själva och stå ut med en hel del obehag utan att blinka. Men så ska det väl ändå inte vara.

Senare kommer hon till insikten att hon måste själv må bra för att kunna älska och bli älskad. Det blir en nystart för henne. Det tar tid, men sakta försöker hon hela sig själv. Hon blir troende, börjar med yoga och går på andra kurser. Emellanåt kan jag tycka att det blir lite väl mycket religion och annat flum som jag själv inte tror på, men i sin helhet så tycker jag att det här är en intressant bok med väldigt många viktiga poänger.

Love warrior är en mycket djupsinnigare bok än jag förväntade mig. Jag tror jag blev lite lurad av pärmen faktiskt, som utstrålar mera lättsam feelgood roman då det här var något väldigt långt ifrån det. Det här är en utelämnande, ärlig, sorglig bok om en svår uppväxt och en komplicerad kärlekshistoria med många viktiga synpunkter. Den handlar om mobbning, ätstörningar, alkoholism och beroende av andra slag, om osäkerhet och om självinsikt. Love warrior är en läsvärd, intressant och viktig, om än en lite sorglig och tung bok.

Annonser

2 reaktioner på ”Glennon Doyle Melton: Love warrior

  1. Säkert en lärorik bok om hur unga flickor har det i ungdomen och senare i sina kärleksrelationer. Man är inte uppskattad för den man är utan endast för sitt utseende och kanske prestationer. Jag kan med hjälp av recensionen anse att detta kan vara en bok om hur man ska ge de unga hjälp med att bli sjävsäkra o att få en självkänsla så de kan möta bättre alla motgångar i livet ock kunna se det som är viktigast.

    Gilla

  2. Ping: Lästa Maj 2017 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s