Meg Wolitzer: Hustrun

IMG_3960

Bokens titel: Hustrun
Författare: Meg Wolitzer
Originalets titel: The Wife
Översättare: Peter Samuelsson
Förlag & år: Wahlström & Widstrand 2016
Antal sidor: 233
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 3.58
Boktipset förväntat betyg: 4.2
Betyg: 4

Handling

Joan sitter på ett flygplan med sin kända författarman Joe Castleman på väg till Finland för att ta emot ett prestigefyllt litteraturpris. Hon bestämmer sig där och då för att lämna sin man. Vi får ta del av deras historia, från deras bådas barndom, när de träffades och då de fick egna barn. Joan har själv lagt sina egna författardrömmar på hyllan för att stötta sin man och ta hand om familjen. Och nu har hon nått en punkt då hon känner att hon har fått nog.

Recension

Jag kände att det fanns en liten risk för den här boken att bli en tjatig arg äldre kvinnas smutskastning av sin man, men jag hade helt fel och blev glatt överraskad. Hustrun är så mycket mer. Visst är hon smått arg på sin man, men boken handlar även om hustrun Joans uppväxt, om hur de träffades då hon ännu var ung och om deras liv tillsammans. Om hur Joan hela livet har anpassat sig, gett upp sina egna ambitioner och drömmar för att göra sin man glad.

Det är väldigt svårt att tycka om Joe, vilket ju inte är så oväntat då han ju i den här romanen är beskriven av sin olyckliga och besvikna hustru. Inte minst för att han är så konstigt förtjust i de förskräckliga bakelserna snoballs, men också för att han är så oerhört självcentrerad.

Joan, hustrun som är berättarrösten, är som sagt lite trött och bitter. Hon har fått nog. Men på ett fridfullt sätt. En central punkt i Hustrun är männens roll i kulturkretsen. Och hur de få kvinnor som förekom i dessa litterära kretsar lätt ansågs vara manliga och hysteriska så fort de försökte ta lite plats eller försökte synas. Männen däremot är fulla av sig själv, citerar gärna sina egna verk och klappar varandra nöjt på ryggarna.

Även resten romanen är ganska lugn, utan stora svängningar och den är välskriven och lätt att följa. Hustrun är en pricksäker och en lite smått komisk roman med många insiktsfulla tolkningar av ett långt förhålllande, vilket tidvis gör den till otroligt intressant läsning.

Hustrun är definitivt värd att läsa och lite extra poäng får den såklart då den utspelas i Finland.

Annonser

En reaktion på ”Meg Wolitzer: Hustrun

  1. Ping: Lästa Maj 2017 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s