Elena Ferrante: Hennes nya namn

9789113077178_200x_hennes-nya-namn-bok-2-ungdomsar_storpocket
Bokens titel: Hennes nya namn, Bok 2: Ungdomsår
Författare: Elena Ferrante
Originalets titel: L’amica geniale #2
Översättare: Johanna Hedenberg
Förlag & år: Norstedts 2016
Antal sidor: 493
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: E-bok
GoodReads medelbetyg: 4.37
Boktipset förväntat betyg: 5.0
Betyg: 4

Handling

Del två tar vid där första delen slutade, Lila har gift sig med charkuterihandlaren Stefano Caracci. Äktenskapet visar sig vara katastrof och Lila försöker ta sig ur det. Elena åker med henne till ön Ischia  för en sommarvistelse. Flickorna har alltså vuxit upp och deras tidigare smått barnsliga problem har fått en mera seriös udd i vuxenlivet allvar.

Recension

Den här boken får bli nummer 34. En hypead bok i Kaosutmaningen 2017.

Jag har läst del 1: Min fantastiska väninna av Elena Ferrantes omtalade trilogi och tyckte väldigt mycket om den, alltså var jag självklart sugen på att läsa även den andra (och sedan troligen också den tredje och även den fjärde delen).

Vänskapen mellan Elena och Lila skildras på ett fantastiskt sätt i denna roman, balansen mellan sårade känslor, svartsjuka, lojalitet och djup samhörighet beskrivs väl. Alla som har en nära väninna kan delvis känna igen sig i en sådan beskrivning, speciellt under tonåren och unga vuxnas stormiga liv.

Två olika världar och hur de två väninnorna som varit så nära varandra som barn långsamt växer ifrån varandra då den ena har hoppar av skolan och gift sig, emedan den andra pluggar vidare och börjar umgås med andra intellektuella ungdomar.

Svartsjukan som får en nära vän att vilja såra och förstöra det som är så viktigt för den andra. Det kan röra sig om nya vänner, potentiella pojkvänner. Små elaka välriktade ord som kan göra så oerhört mycket skada. Förödmjukande och förminskande ord som häver en själv. Det bästa man kan göra är att ta distans från sådana vänner, de är ju inga goda vänner ändå om de inte vill en det bästa. Men var går gränsen? Hur mycket kan man förlåta? Alla uppbrott är smärtsamma på ett eller annat sätt, men går de alla att lappa ihop? Även vänskapen mellan Lila och Leni går igenom en sådan fas.

Jag gillade första delen, men måste säga att jag tyckte om den här ännu mera. Jag vet inte om det är för att man lär känna flickorna och alla de andra som finns i deras liv eller om romanen får mer djup ju äldre de blir eller om böckerna helt enkelt blir mer välskrivna allteftersom!? Men bättre blev den.

Nu ska jag genast fortsätta med del 3 och sedan 4, jag har stora förväntningar av dem då jag känner att den här serien bara blir bättre ju mer man läser. Jag återkommer om dem…

2 reaktioner på ”Elena Ferrante: Hennes nya namn

  1. Ping: Kaosutmaningen 2017 | Bina's Books

  2. Ping: Lästa Juni 2017 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s