Ava Dellaira: Love Letters to the dead

IMG_3986.JPG

Bokens titel: Love letters to the dead
Författare: Ava Dellaira
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: Farrar Straus Giroux 2014
Antal sidor: 327
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 3.82
Boktipset förväntat betyg: 3.7
Betyg: 3

Handling

Laurel har börjat i en ny klass efter att hennes storasyster dog. Hon är själv en ganska tystlåten tjej som inte utmärker sig på något sätt, tvärtemot vad hennes syster var. En dag får hon en hemuppgift av sin engelskalärare att skriva ett brev till en avliden person. Laurel börjar skriva breven som en slags dagbok. Hon riktar breven till Curt Cobain för att han var hennes systers favoritmusiker. Sedan fortsätter hon skriva till Amy Winehouse, Judy Garland, Janis Joplin, Jim Morrison, River Phoenix med flera.
Hon får nya vänner i sin nya klass och hennes liv börjar sakta förändras. Hon tar sig ut ur sitt tysta skal. Hon bot veckovis hos sin pappa och moster efter att hennes mamma lämnat dem för att vila ut sig efter sorgen då dottern dog.

Recension

Den här boken var vår bokklubbs bok den här månaden.

Det här är en välskriven och annorlunda ungdomsroman. Laurel bor i Albuquerque, new Mexico och är 15 år gammal. Hon såg väldigt mycket upp till sin storasyster som hon ansåg vara perfekt. Systerns död har påverkat henne djupt och hon känner sig skyldig för hennes död.

I varje brev till de avlidna kändisarna öppnar Laurel upp sig lite mer, hon berättar långsamt mer om omständigheterna kring sin systers olycka men även om sin tonårsförälskelse. Man känner verkligen pirret i magen då hon stöter på eller får uppmärksamhet av killen hon är förtjust i, den där tonårskänslan vi alla har upplevt någon gång.

Jag gillade att hon skriver olika till de olika personerna som breven är riktade till. Hon relaterar till deras bakgrund och funderar över gemensamma saker.

Det här är en ungdomsroman, men med ett oväntat djup och även ett oväntat mörker. En läsvärd ungdomsroman som får en att fundera på barns och tonåringars utsatthet och sårbarhet. Den diskuterar olika viktiga ämnen såsom sexualitet, död och övergrepp en nivå som jag tror fungerar bra för tonåringar.

Det är ingen lättsam bok att läsa så här på sommaren, men kanske invirad i en filt lite senare på hösten passar bättre.

Annonser

En reaktion på ”Ava Dellaira: Love Letters to the dead

  1. Ping: Lästa Juni 2017 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s