Elena Ferrante: Den som stannar, den som går

IMG_4056

Bokens titel: Den som stannar, den som går (Bok 3)
Författare: Elena Ferrante
Originalets titel: Storia di chi fugge e di chi resta
Översättare: Johanna Hedenberg
Förlag & år: Norstedts 2016
Antal sidor: 425
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 4.29
Boktipset förväntat betyg: 4.3
Betyg: 5

Handling

Elenas författarliv fortsätter och på ett framträdande träffar hon Nino Sarratore igen efter en lång paus. Lila lever efter sitt misslyckade äktenskap nu tillsammans med Enzo med sin son Gennaro i en förstad till Neapel. Hon och Enzo läser på kvällstid en datorkurs på distans och senare får båda nya jobb och en bättre tillvaro på grund av detta.

Lila och Elena lever sina liv på håll från varandra och har sporadisk kontakt med varandra. De gör sitt bästa i ett oroligt 70-tals Italien med dess politiska oro, sexuella frigjordhet och sociala förändringar. Samtidigt som båda känner sig smått borttappade i de här nya moderniteter a och letar sig tillbaka till den trygga vänskapen de har haft med varandra. Men det känns inte helt som innan.

Recension

De här böckerna blir bara bättre allteftersom och jag vet inte om det beror på att man hela tiden lär känna karaktärerna bättre och är införstådd i de bakomliggande orsakerna till olika saker. Eller om texten verkligen blir bättre!?

I den här boken är Lenu ännu lite äldre. Hon börjar fundera mera kring vad hon själv tycker är ok när det kommer till sexualitet, män och hennes kropp. Hon känner sig mer självständig än innan och försöker bryta sig loss både från Lina och andra som hon tycker att styr hennes liv.

Jag forsätter direkt med del 4: Det förlorade barnet.

3 kommentarer på “Elena Ferrante: Den som stannar, den som går

Lämna en kommentar