Hella Nathorst-Böös: Häxans trädgård – läkeväxter förr och nu

IMG_4204

Bokens titel: Häxans trädgård – läkeväxter förr och nu
Författare: Hella Nathorst-Böös
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: Bladh by Bladh 2016
Antal sidor: 191
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 4.22
Boktipset förväntat betyg: 4.0
Betyg: 4

Handling

Häxans trädgård är en bok för alla växtintresserade, hälsointresserade eller alternativ medicin intresserade. Boken passar alla som har en egen trädgård, ofta går i skogen eller kanske bara har en balkong. De flesta av de diskuterade växterna är relativt vanliga och vanligt förekommande. Den beskriver historia, men innehåller även praktiska beskrivningar om hur man tillverkar thé, dekokter och oljor av de växter man har samlat ihop. Och ett register med växterna och deras medicinska verkan. Bra och tydliga foton visar bilder på de diskuterade växterna.

IMG_4256

Recension

Vi har skaffat ett sommarhus och därför läser jag en hel del trädgårdsböcker och liknande för tillfället. Den här såg intressant ut och fick följa med hem från biblioteket.

Och jag tycker den var väldigt bra. Jag blev inspirerad att vandra runt i trädgården och spana in vilka av växterna vi har på gården. Det är en skojig bok för den som har en trädgård eller rör sig mycket i naturen. Många av växterna används redan som läkemedel, andra är ett plus som en extra vitaminboost.

Jag läste den här mest för att lära mig lite mer om både ätbara och nyttiga växter som vi har runtom oss, men den har en del historia i början av boken som även den är riktigt intressant. Man kan väl säga att det är en del av kvinnohistoria och hur dessa kvinnor jagades som häxor ofta på grund av svartsjuka eller annat agg. Det jag tyckte var extra hemskt var hur dessa häxjakten och angivelser ökade efter kriget då de tillgängliga männen var så få och kvinnorna många fler.

Jag saknade lite grann en varning eller beskrivning av växterna i sig och vilka andra växter som kanske kan blandas ihop med varandra. Som till exempel äkta Johannesört som kan blandas ihop med falsk johannesört. Men det kan man ju slå upp på nätet eller i en annan växtbok.

Både Intressant och skojig!

Annonser

2 reaktioner på ”Hella Nathorst-Böös: Häxans trädgård – läkeväxter förr och nu

  1. Jag gillar att läsa om växter överhuvudtaget o det känns tillfredsställande då man känner igen växterna i naturen o kommer ihåg vad de heter o vad de används till. Denna bok låter intressant med sina recept o historia om häxorrna. Det har inte skrivits mycket om det.

    Gilla

  2. Ping: Lästa Juli 2017 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s