M.R Carey: Flickan med gåvorna

IMG_4271.JPG

Bokens titel: Flickan med gåvorna
Författare: M.R.Carey
Originalets titel: The girl with all the gifts
Översättare: Johanna Svartström
Förlag & år: Ordfront 2016
Antal sidor: 390
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 3.93
Boktipset förväntat betyg: 4.0
Betyg: 4

Handling

Melanie är en väldigt speciell flicka, en av väldigt få sådana som hon. Hon bor i en cell och får gå på lektioner hos snälla miss Justineau. Dr. Caldwell, som forskar på de smarta barnen, kallar henne ett geni. Men ändå måste hon övervakas av fyra vakter och sergeant Parks med vapen riktat mot henne då hon avhämtas för sina lektioner. För utan den säkerheten är hon ett stort hot för de som bor innanför stängslet.
Mänskligheten har drabbats av en svampinfektion, där de för att överleva måste bo innanför skyddade områden. De hungriga som lever utanför är de drabbade som lever på människokött. Finns det fortfarande något hopp? Är Melanie nyckeln till en framtid?

 

Recension

Tack till Pocketförlaget för recensionsex. Det här blir min nummer 12. En bok som kommer ut som film 2017 eller 2018 i Kaosutmaningen 2017.

En ovanlig, spännande och riktigt bra roman med obegränsad fantasi.

Jag gillar ju zombiefilmer och den här romanen har en unik syn på just det temat. Livet innanför stängslet och de hungriga och några vildar utanför. Båda lika farliga på sitt sätt för dem som bor innanför i en relativ trygghet. Den här zombiestoryn har en speciell tvist och skiljer sig nämnvärt från mängden.

Som forskare tyckte jag att det är extra roligt att läsa om hur Dr Caldwell utför sin fortsatta forskning trots de begränsningar hon har i och med att världen har förändrats. Men hon är tyvärr framställd som en kallsinnig forskare utan någon som helst sympati för sina forskningssubjekt. Men jag gillade ändå de mindre detaljerna kring forskningen, trots att jag inte kände speciellt mycket sympati för forkskaren själv.
Annars är romanen skriven växelvis från Dr Caldwells, Melanie, Sergeant Parks och Miss Justineaus synvinkel vilket ger den ett djup då man förstår hur de olika karaktärerna tänker, resonerar och reagerar i olika farosituationer och utifrån sina egna mål.

För övrigt är karaktärerna otroligt välskrivna och boken griper verkligen tag i en från första sidan. Jag sträckläste den på lite över en dag. Men man måste ha lite fantasi för att hänga med och kunna uppskatta den tror jag, och då bjuder den på en skrämmande och intressant alternativ värld. Kort sagt tyckte jag väldigt mycket om den.

Den var riktigt läsvärd och jag ser verkligen fram emot att läsa Pojken bron, en fristående bok om tiden innan Flickan med gåvorna (alltså en prequel), som kommer ut i höst.

 

En reaktion till “M.R Carey: Flickan med gåvorna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s