Tilar J Mazzeo: Irenas barn

IMG_4433

Bokens titel: Irenas barn
Författare: Tilar J. Mazzeo
Originalets titel: Irena’s children: The extraordinary story of the woman who saved 2500 children from the Warsaw ghetto
Översättare: Kjell Waltman
Förlag & år: Massolit 2017
Antal sidor: 412
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 4.27
Boktipset förväntat betyg: –
Betyg: 4

Handling

Irena Sendler har kallats den kvinnliga Schindler. Hon riskerade sitt eget liv i Warszawas ghetto för att rädda judiska barn. Med hjälp av sitt pass som socialvårdare kunde hon smuggla in mediciner och andra förnödenheter in i gettot och barn ut ur gettot. Hon placerade barnen i barnhem och ibland hos hjälpsamma polska familjer. Hon riskerade sitt eget liv för att hjälpa andra och torterades även för sitt arbete inom motståndsrörelsen. Hon höll ett noggrant register över barnen så att de skulle kunna förenas med sina familjer efter kriget. I sin vildaste fantasi kunde hon inte tro att nittio procent av barnens föräldrar skulle dö i kriget. De flesta på koncentrationslägret Treblinka.

Recension

Tack till Massolit förlag för recensionsex.

Jag förundras alltid av sådana här människor, som Irena, som vågar riskera sitt eget liv för att hjälpa andra. Man kan ju bara önska att man själv skulle agera ens med en gnutta av det ofattbara mod som hon hade i en liknande situation.

Egentligen tycker jag att Irena Sandler är både mera beundransvärd och modigare än Schindler då hon var en helt vanlig polsk kvinna som började hjälpa. Hon hade varken makt eller kontakter med tyskarna såsom Schindler hade. Dessutom så började väl Schindler hjälpa mest för sin egen vinst på sin fabrik. Men i slutändan är det kanske ändå oviktigt. Båda riskerade livet för att rädda andra människor som de inte ens kände.

Det var kul att Irenas liv tangerar en annan bok jag har på gång, hon är nämligen vän och medverkar i samma motståndsrörelse som paret i the Zookeeper’s wife som jag också läser (långsamt) för tillfället. De ägde ett zoo i Warszawa där de hjälpte och gömde judar från att deporteras.

Irenas barn är en hjärtskärande, intressant och välskriven bok om omänsklighet och ondska, men också om hjältedåd, ofattbart mod och medmänsklighet. Jag rekommenderar den varmt.

 

 

Annonser

En reaktion på ”Tilar J Mazzeo: Irenas barn

  1. Ping: Läst Oktober 2017 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s