Helen Stommel Olsson: Gangster prinsessan

IMG_4489

Bokens titel: Gangster prinsessan
Författare: Helen Stommel Olsson
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: Bladh by Bladh 2017
Antal sidor: 339
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Ljudbok
Uppläsare: Lo Kauppi
GoodReads medelbetyg: 4.5
Boktipset förväntat betyg: 4.0
Betyg: 4

Handling

Gangsterprinsessan baserar sig på verkliga händelser och handlar om Sara som under toppen av sin så kallade karriär var en av Sveriges mest hårdföra knarkkurirer och människosmugglare. Hon hade en tuff uppväxt i en förort till Göteborg med missbrukarföräldrar där våld ofta förekom. Som hårt mobbad i  skolan sökte hon sig till tuffare vänner och en mera avskild värld där hon snabbt kom i kontakt med droger och vapen, vilket sedan blev en del av hennes vardag. Som ung ensamstående mamma blev hon snart även beroende av de hårda droger hon sålde och levde ien snabbt nedåtgående spiral.

Recension

Det här är en bok om ett otroligt sorgligt livsöde. Jag börjar fundera mycket på hur orättvist livet kan vara. Vissa barn får en så dålig start i livet. Även om man ofta har ett eget val, kan det vara otroligt svårt för barn i missbrukarfamiljer att ta sig ur mönstret, att ändra sina liv och att skaffa sig en bättre framtid. Men samtidigt, precis som huvudpersonen i boken skriver, är det farligt att ha detta som ett svepskäl för sitt dåliga beteende och sina beroenden. Men det är självklart tufft och livet kan vara så oerhört svårt i sådana lägen där det lättare alternativet är att falla tillbaka i de dåliga vanorna.

Jag gillade Gangsterprinsessan som växte allteftersom. Den började som så många andra böcker om liknande livsöden, men den hade ett oväntat djup. Den är välskriven och genomtänk, saklig och inte alls förskönande av de tuffa miljöerna som vissa sådana här berättelser ofta kan bli. Det är inget glamoröst med att vara knarkare och jag kan bli väldigt provocerad av böcker som får det att låta så.

Jag kan varmt rekommendera den här boken om ett sorgligt livsöde, men som även innehåller glimtar av hopp, glädje och styrka.

 

2 reaktioner till “Helen Stommel Olsson: Gangster prinsessan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s