Ray Celestin: Yxmannen

72D1F8C8-7772-47C9-9437-92EB7D65E4F5

Bokens titel: Yxmannen
Författare: Ray Celestin
Originalets titel:The Axeman’s Jazz
Översättare: Hanna Williamsson
Förlag & år: Southside Stories 2016
Antal sidor: 472
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 3.68
Boktipset förväntat betyg:2.8
Betyg: 4

Handling

Året är 1919 i New Orleans i Louisiana och den läskige seriemördaren med smeknamnet Yxmannen härjar fritt och skapar skräck i staden. Ingen verkar gå trygg och de olika grupperna av etniciteter skyller på varandra. Kriminalinspektör Mikael Talbot utreder fallet men har svårt att hitta ledtrådar. Samtidigt har Luca D’Andrea, Mikaels förra chef som precis kommit ut ur fängelset dit han hamnade lite på grund av Mikael, fått i uppdrag av den italienska maffian att ta reda på vem Yxmannen är. Och slutligen försöker även dem unga Ida, som jobbar för en privatdetektiv, på sitt håll ta reda på detsamma.
Händelserna i boken bygger på verkliga händelser som skedde i New Orleans mellan åren 1918 och 1919.

Recension

Det här var vår bokklubbsbok den här gången. Och alla var väldigt överens om betyget. Gruppens medelbetyg blev också 4, precis som mitt eget betyg.

Efter att ha själv upplevt gatorna i New Orleans och känt dess mystik med inslag av jazz, vidskepelse, voodoo och en blandning av kulturer så tyckte jag att den här boken var extra spännande. Skillnaden mellan de fattiga och rika är stor och man känner verkligen av desperationen och kriminaliteten i de fattigare kvarteren. Jag uppskattar då kriminalromaner erbjuder något mer utöver den vanliga. Då det finns en annan berättelse bakom själva mordgåtan. Och med tanke på att romanen baserar sig på en sannhistoria tycker jag att Ray Celestin har lyckats riktigt bra med att skriva en roman av det utan att det känns alltför fakta-aktigt. Men jag märker att jag ändå ofta under läsningen funderar över vad som har hänt på riktigt och vilka delar som är uppdiktade.

Dessutom var den väldigt välskriven. Berättelsen är i och för sig lite grann seg i början, men den växer allteftersom och i slutet är den ruskigt spännande. Det är ganska många karaktärer att hålla reda på och det kändes svårt emellanåt, men jag tyckte ändå inte att det blev alltför förvirrande eller svårt att hänga med. Man förstod ändå helheten och händelseförloppet.

Ett av huvudteman är rasism och det återkommer i olika skepnader och är lika upprörande varje gång. Speciellt med tanke på att det ändå inte är så länge sedan tidsmässigt, men framförallt för att dessa skillnader fortfarande förekommer. Orättvisor och hämnd är också några av de mera genomgående teman i boken.

Jag tyckte det var spännande att läsa om Voodoo. Hur voodoo uppstod som en husmanskur för de fattiga och sedan började det kallas för voodoo av de som var rädda oå grund av att de inte förstod vad dessa kurer och böner var för något. Precis som i så många fall av främlingsfientlighet i nutiden så berodde misstron på ovisshet och rädsla.

Omslaget på boken är ju helt otroligt vackert (från början köpte jag faktiskt boken enbart på grund av omslaget) och innehållet var en oväntat bra överraskning. Jag ser riktigt mycket fram emot att läsa Ray Celestins nästa bok Mafioso.

4 reaktioner på ”Ray Celestin: Yxmannen

  1. Ping: Lästa December 2017 | Bina's Books

  2. Ping: Ray Celestin: Mafioso | Bina's Books

  3. Ping: Vårens böcker 2019 ❤️📚😍 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s