Emma Frans: Larmrapporten

DBBA4D39-2226-4000-9639-8FC414423152

Bokens titel: Larmrapporten
Författare: Emma Frans
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: Volante 2017
Antal sidor: 163
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 3.75
Boktipset förväntat betyg: 3.5
Betyg: 4.5

Handling

Hur hanterar vi flödet av information som hela tiden är tillgängligt för oss på internet. Hur sorterar vi ut sådant som inte är viktigt. Larmrapporten ger en slags genomgång av verktyg varje person kan använda sig av för att kunna kritiskt välja vad som är troligt och vad som inte är det.

Recension

Jag blev genast nyfiken då jag såg att en forskare hade skrivit en bok om kritisk granskning och trovärdighet av den information vi nås av i dagens samhälle.

Som forskare, precis som författaren Emma Frans (vi jobbar faktiskt på samma läroverk), är jag speciellt van vid att ifrågasätta och kritisera information jag får. Vi analyserar och funderar som en del av vårt arbete. Men ibland är det ändå lätt att glömma bort det i sin vardag. Vi, precis som alla andra, påverkas av så kallade larmrapporter, kostråd och marknadsföring.

Men risken finns ju också att vi ibland uppfattas lite obeslutsamma. Jag minns en gång då jag och min kompis, som också är forskare, var på en fest och där de andra vi satt och diskuterade med uttryckte sin frustration över att vi inte valde sida i den pågående smått hetsiga diskussionen. Vi sade försiktigt att vi inte känner att vi vet tillräckligt mycket om ämnet och att det ju lika gärna kan vara antingen si eller så. Vi var helt enkelt försiktiga med att uttala oss alltför självsäkert eller definitivt om något vi kände att vi inte hade tillräcklig kunskap i eller information om. Och precis som Emma Frans skriver, så skrämmer tvärsäkra människor mig en aning. Och även fanatiker av alla dess slag.

Det här är en otroligt intressant bok som skulle vara bra för många att läsa. Det är lite skrämmande hur felaktig information kan påverka normalt intelligenta människor att mitt i allt göra helt absurt galna beslut. Som till exempel när föräldrar slutar vaccinera sina barn efter en (!) felaktig studie som påstod att vaccinet orsakar sjukdom.

Det här understryker ju de saker man kan tänka på då man ska fundera över vad man ska tro på och vad man inte ska tro på. Kolla alltid källorna. Förlita dig inte endast på en studie eller källa. Kom ihåg att det är lätt att hitta stöd för det du tror på någonstans på internet, man ser det man vill se liksom.

Larmrapporten är ingen tung bok, utan trots att den är fullspäckad med fakta är den lättsam att läsa och innehåller många roliga exempel. Intressant och absolut läsvärd! Det är lite som en handbok i hur vi kan tolka det massiva informationsflödet vi har idag, utan att påverkas av osanningar och falska nyheter.

Och ja, visst. Jag fick faktiskt den här boken gratis av förlaget så att jag kunde recensera den. Jag har ändå försökt recensera den utan att påverkas av detta😉  Ni får självklart själv avväga om ni tror att detta har påverkat min bedömning av boken 😆 men jag vill ändå passa på och tacka Volante förlag för detta recensionsexemplar.

En reaktion på ”Emma Frans: Larmrapporten

  1. Ping: Lästa December 2017 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s