Ayobami Adebayo: Stanna hos mig

92573DE4-D2CD-4C84-BFC8-CC183EDE6A64

Bokens titel: Stanna hos mig
Författare: Ayobami Adebayo
Originalets titel: Stay with me
Översättare: Erik MacQueen
Förlag & år: Piratförlaget 2017
Antal sidor: 341
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 4.06
Boktipset förväntat betyg: 4.5
Betyg: 4

Handling

Yejide har varit gift med sin man i fyra år. De har ett bra äktenskap, men de har inte fått några barn trots den tid de redan levt ihop. Yejide hoppas på ett mirakel, hon har varit hos läkare och på en massa kontroller och det har även hennes man gjort på sitt håll. Släkten väntar. Och släkten kräver att få ett barn snarast. Till slut insisterar de på att hennes man ska ta en till fru och tror att om denna nya fru blir gravid gynnar även Yejide chanser. Men ingenting blir ändå riktigt som de tänkt sig.

Recension

Tack till Piratförlaget för recensionsex.

Det är ett tag sedan jag har uppdaterat Kaosutmaningen, men nu får den här boken bocka av nummer 4. En bok från Afrika.

Jag läste även den intressanta artikeln i Vi läser där de har intervjuat författaren Ayobami Adebayo. Hon berättar för dem att hon själv bär på anlagen för sicklecellanemi och att det har varit en grund för berättelsen. Och det tyckte jag gav lite extra förståelse för hennes roman och ett av dess huvudteman.

Stanna hos mig är en riktigt välskriven debutroman som innehåller både humor och smärta. Den är härligt överraskande med oväntade vändningar. Jag vet inte om det beror på en kulturskillnad eller om det finns någon annan förklaring till vissa av dessa händelser, men det blir kul läsning. Många okonventionella lösningar på problem förekommer, som i vissa fall är lite tragiskt komiska.

Händelserna i Stanna hos mig sker i både nutid och under 80-talet då Nigeria omskakades av en militärkupp. Kvinnans roll är ett centralt tema i romanen där hennes vackra yttre ofta är ett ok istället för en glädje, hon inte sällan uppfattas som en babyfabrik och är inget värd utan barn. Man verkligen känner smärtan som huvudkaraktären Yejide känner då hon inte kan få barn. Hon känner sig okvinnlig och till en last för familjen.

Stanna hos mig är både rörande, intressant och gripande. Jag var extra imponerad över hur berättelsen var uppbyggd och över hur de olika karaktärerna och deras tankar skildrades. Jag rekommenderar den varmt.

En reaktion på ”Ayobami Adebayo: Stanna hos mig

  1. Ping: Lästa December 2017 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s