Rachel Rhys: En farofylld överfart

7E2588DD-9748-42C2-A8A4-E16D31AA2232

Bokens titel: En Farofylld överfart
Författare: Rachel Rhys
Originalets titel: A dangerous crossing
Översättare: Maria Bodner Gröön
Förlag & år: Sekwa [etta] förlag 2017
Antal sidor: 433
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 3.81
Boktipset förväntat betyg: 4.0
Betyg: 4.5

Handling

Året är 1939 och den unga Lily Shepard gå ombord på en oceanångare som ska ta henne till Australien. Där ska hon sedan ta anställning hos en familj. Hon ingår i ett av staten organiserat projekt där unga kvinnor kunde få sin resa betald för att ta dem till anställningar i Australien. Annars hade hon aldrig haft möjligheten för den här resan. Under resan lever hon som i en drömvärld. Alla gränser mellan de olika sociala grupperna verkar vara bortsuddade och hon kan fritt umgås med förstaklasspassagerarna, som aldrig ens skulle ha lagt märke till henne hemma i England. Hon får besöka exotiska platser såsom Neapel, Kairo och Ceylon. Men allt verkar inte vara helt bra ändå. Hon oroar sig för sin nya vän Maria, en jude som är på flykt från sitt hemland i Österrike. Och några av de andra passagerarna beter sig märkligt. Är alla passagerarna på flykt från något?

Recension

Tack till Sekwa förlag för recensionsex.

Redan i början av boken, endast några sidor in, är jag fast. Man kan känna av den skräckblandade förtjusningen som Lily känner då hon ska ta farväl av sin familj för att ensam åka till Australien. Å ena sidan ska hon ut på äventyr på egen hand, men samtidigt känner hon sorgen i att lämna sin familj för två långa år. Och dessutom i så osäkra tider då ingen vet om det ska bli krig eller inte.

Det är skojigt att via Lilys naiva blick få se och uppleva så många nya saker. Samtidigt är det just Lilys naivitet som hjälper henne behandla alla människor lika, med värdighet oberoende av deras ursprung eller religion.

En fartfylld överfart är en spännande historisk deckare. Även om största delen av boken fortskrider i rätt lugn takt är den hela tiden intressant och spännande. Karaktärerna och miljön är välskrivna och jag njöt verkligen av att läsa den.

Jag hoppas att det blir en uppföljare till En farofylld överfart då jag väldigt gärna skulle vilja fortsätta läsa om Lily och hennes nya liv i Australien.

4 reaktioner på ”Rachel Rhys: En farofylld överfart

  1. Ping: Lästa December 2017 | Bina's Books

  2. Ping: Vårens böcker 2019 ❤️📚😍 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s