Affinity Konar: Mischling

ED3E7F30-AE7E-46E5-AF9E-5911D3BC57A7

Bokens titel: Mischling
Författare: Affinity Konar
Originalets titel: Mischling
Översättare: Cecilia Berglund Barklem
Förlag & år: Bokförlaget Polaris 2017
Antal sidor: 359
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 3.89
Boktipset förväntat betyg: 3.0
Betyg: 4.5

Handling

Tvillingsystrarna Pearl och Stasha kommer till Auschwitz med sin mamma och farfar. Året är 1944 och de hamnar genast i klorna på den ökända Mengele, en självutnämnd forskare som experimenterar på tvillingbarn. Flickorna utstår oerhörda fasor och deras liv och personligheter förändras för evigt. De tar ansvar för olika delar av sina liv, Pearl står för det sorgliga, goda och det förflutna. Stasha får stå för det roliga, vildsinta och för framtiden. Då Pearl försvinner håller Stasha envist fast vid tanken att hon fortfarande lever. Även då lägret befrias och hon ger sig ut på en lång och tidvis svår vandring i det förstörda Polen.

Recension

Ett stort tack till bokförlaget Polaris för recensionsex.

Den här boken var något helt annat än jag väntade mig. Och det var en fin överraskning. Jag gillade verkligen berättandeformen som skiljde sig från det vanliga. Trots att den var skriven från barns synvinkel så blev den aldrig barnslig. Man får turvis läsa om de två tvillingsystrarnas upplevelser och tankar. Genom deras ögon såg vi de ohyggligheter som hände under förintelsen och speciellt på Mengeles så kallade sjukhus. Vi får även en insikt i deras överlevnadsstategier med fantasier och verklighetsflykt då det blev alltför svårt att leva i den verklighet där en ofattbar grymhet och besinningslös ondska är vardag. Ibland till den grad att verkligheten blandas ihop med den uppdiktade förbättrade världen.

Mischling är en starkt fängslande, otroligt gripande och oerhört smärtsam roman. Tidvis är den tungläst men mest på grund av själva ämnet. Språket var fint och lättläst, texten flöt på med en jämn, men rätt så mjuk takt.

7 reaktioner på ”Affinity Konar: Mischling

  1. Kul att ni gillar Mischling! Jag känner att jag har lyckats som översättare när det svenska språket beskrivs som “fint och lättläst” och att texten “flöt på med en jämn, men rätt så mjuk takt”. Jag skulle därför uppskatta om mitt namn blir rätt återgivet. Tack!

    Cecilia Berglund Barklem/ Mischlings svenska översättare
    #ochhurvarnamnet

    Gilla

  2. Ping: Lästa December 2017 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s