Colson Whitehead: Den underjordiska järnvägen

IMG_4574.JPG

Bokens titel: Den underjordiska järnvägen
Författare: Colson Whitehead
Originalets titel: The underground railtoad
Översättare: Niclas Nilsson
Förlag & år: Albert Bonniers förlag 2017
Antal sidor: 316
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: E-bok
GoodReads medelbetyg: 4.03
Boktipset förväntat betyg: 3.5
Betyg: 4

Handling

Sextonåriga Cora lever på en bomullsplantage i Georgia. Hon är slav och hennes mamma har rymt och lämnat henne kvar att ensam överleva på plantagen. En dag flyr hon tillsammans med Ceasar som har hört talas om den underjordiska järnvägen som hjälper slavar att fly till norr där de kan leva i frihet. Men slavjägaren Ridgeway, som aldrig fick tag på Coras mamma, har bestämt sig för att hon inte ska lyckas och jagar henne över hela landet.

Recension

Det här var en bok som tog mig ett tag att läsa. Först började jag lyssna på den, men jag vet inte om det var uppläsningen eller formen av boken som gjorde att jag tyckte det var helt omöjligt att hänga med i. Sedan läste jag den istället som en e-bok och då tyckte jag genast att den var mycket bättre. Men den är tung, vilket i och för sig temat ju är så det var ingen överraskning, men därför läste jag den lite i omgångar.

Colson Whitehead har i den här boken gjort den så kallade järnvägen till en verklig underjordisk järnväg. Jag vet inte varför men det kanske gav mera fokus på själva flykten och inte endast deras strapatser på själva vägen. Texten är fin och hela boken är välskriven. Både karaktärer och omgivningar är noggrant beskrivna utan att det känns för tjatigt. Den beskriver slaveriets grymheter genom en ung flickas ögon, men berättarrösten växlar mellan några av karaktärerna i boken.

Den underjordiska järnvägen är en intressant och hårt drabbande skildring om hur slavarna hade det för en chockande kort tid sedan i USA.

2 reaktioner på ”Colson Whitehead: Den underjordiska järnvägen

  1. Det är ett tag sedan jag läste något om slaveriet i Amerika, så jag skall lägga denna bok på min läslista.
    Kanhända det blir en bok som ligger länge på mitt nattduksbord, liksom tegelstensboken ”En lämplig ung man”. Jag såg en serie ”Somrarna i Indien” och det väckte mitt intresse igen för Indien, så slaveriboken kan bli den följande boken jag läser.

    Gilla

  2. Ping: Lästa December 2017 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s