Elin Wägner: Norrtullsligan

916CF3B8-17E2-4488-BFBC-91253CB695F4

Bokens titel: Norrtullsligan
Författare: Elin Wägner
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: Albert Bonniers förlag 2017
Antal sidor: 133
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: E-bok
GoodReads medelbetyg: 3.61
Boktipset förväntat betyg: 3.4
Betyg: 3

Handling

Norrtullsligan gavs ut första gången år 1908 och var Elin Wägners debutroman. En grupp på fyra väldigt olika kvinnor bor tillsammans i ett kollektiv för att ha möjligheten att arbeta och vara självständiga. De drömmer ändå delvis om att få träffa kärleken och kunna leva i ett jämlikt förhållande där mannen uppskattar och respekterar dem. Vi får följa Elisabeth, Baby, Eva och Emmy genom deras arbete, vänskap, förälskelser och problem med män.

Recension

Norrtullsligan var vår bokklubbsbok den här månaden och gruppen gav i medeltal betyget 3.2. Mitt betyg ser ni ovan. Många av tankarna jag skriver här nedan är inspirerade av vår diskussion på bokklubben.

Jag gillade den inblick berättelsen gav om hur det var att vara en ung kvinna vid förra sekelskiftet. Om hur de klarade av att ha ett arbete som knappt gav dem en lön att leva på då de flesta ansåg att unga kvinnor endast jobbar för skojs skull och för att träffa en lämplig man att gifta sig med. Till en viss grad stöter de här kvinnorna på samma problematik som många tjejer får uppleva än idag.

Språket i boken, som är en aning gammalt, känns först lite charmigt men blir efter ett tag lite jobbigt. Och jag inser snabbt att jag inte hade orkat läsa en mycket längre bok med det språket. Speciellt när jag märker att jag inte förstår allt så där på rak arm.
Jag hade också lite svårt att hänga med i berättelsen som inte alltid verkade ha någon tydlig röd tråd att följa. Speciellt slutet som kändes lite rörigt, som om författaren hade försökt hinna klart med boken och hafsat ihop de sista sidorna.

Karaktärerna i boken var inte beskrivna i detalj men jag tycker att det inte störde speciellt mycket, man fick av helheten en bild av dem i alla fall. Däremot var det lite svårt att förstå vem av karaktärerna talade då det förekom diskussioner i boken, vilket hade kunnat underlätta att få ytterligare en bättre bild av dem som individer.

Norrtullsligan är en oväntat frispråkig bok om unga kvinnor som bor i ett kollektiv och jobbar för sitt uppehälle. En bra bok som jag faktiskt var lite överraskad över att den getts ut så länge sedan. Den kunde vara en av de böcker man läser i skolan för att den ger oss en intressant inblick i unga kvinnors lov på den tiden. I sin helhet tyckte jag att boken var både läsvärd, intressant och bra. En klassiker som jag är glad att även jag nu har läst 😊

2 reaktioner på ”Elin Wägner: Norrtullsligan

  1. Ping: Lästa Januari 2018 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s