Roland buti: Torkans år

2F1782EE-D9B6-4DDB-80E4-F9BF900AF362

Bokens titel: Torkans år
Författare: Roland Buti
Originalets titel: Le milieu de l’horizon
Översättare: Cecilia Franklin
Förlag & år: Sekwa förlag 2018
Antal sidor: 207
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 3.89
Boktipset förväntat betyg: –
Betyg: 5

Handling

Trettonårige Gus Shutter bor med sin familj strax utanför en liten by i den franskspråkiga delen av Schweiz. Året är 1976 och det har inte regnat på hela sommaren. Både djur, natur och människor lider av hettan. Fadern har nyligen investerat en förmögenhet på en ny ladugård och 10 000 kycklingar och gör sitt yttersta för att försöka rädda det som kan räddas. Samtidigt flyttar en vän till mamman in i deras hur. Det exotiska och backar Cécile förändrar allting. Hittills har Gus haft en lugn och trygg, och framförallt oföränderlig tillvaro, men barndomen verkar vara över och allt känns annorlunda. När det efterlängtade regnet kommer är det redan för sent.

Recension

Tack till Sekwa för recensionsex.

Underbar tragikomisk berättelse om en uppväxt i en härligt rörig familj som består av den hittills stillsamma mamman, den beslutsamme fadern, den excentriska farfadern Anni, gårdens hjälpreda Rudy som har downs syndrom och den nyinflyttade Cécile. Och så huvudkaraktären Gus såklart. Gus är tretton år och genom hans ögon vi får uppleva det hela. Och till slut även de alla underbara djuren som har lika färggranna personligheter som resten av familjen. Hästen Bagatelle, brevduvan som jag tror aldrig fick ett namn och de små anekdoterna, som jag fullständigt älskade, om familjens hund Shérif.

Språket är lättläst men inte enkelt på något sätt. Med få ord är beskrivningarna ändå väldigt exakta och men får en underbart detaljerad bild av både miljön, karaktärerna och djuren.

Torkans år gick rakt in i hjärtat på mig. Jag tyckte väldigt mycket om den. Redan från början hade den en stämning av lugn med med en underbar komik. Helt fantastik från början till slutet.

2 reaktioner på ”Roland buti: Torkans år

  1. Ping: Lästa Januari 2018 | Bina's Books

  2. Ping: Halvårs lässammanställning📚⭐️ | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s