Mikaela Nykvist: Rök i fjärran

998362C1-0722-4801-8F30-4F669D3B6C3F.jpeg

Bokens titel: Rök i fjärran
Författare: Mikaela Nykvist
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: Runsorina Books 2017
Antal sidor: 204
Finns hos: Bokus, Adlibris, Dito, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 3.86
Boktipset förväntat betyg: 4.0
Betyg: 4

Handling

Sommaren året 1852 ör ovanligt varmt i Wasa. Allt har torkat och det råder allmän vattenbrist. Då slarvar någon med elden vilket får ödesdigra följder och hela staden brinner ner till grunden. Den tidigare så livliga staden är borta och dess invånare har fått ta till flykten till närliggande byar där vänliga bönder hjälper dem överleva. Både Elna och Amalia, två unga tjejer från vitt skilda världar har fått tak över huvudet på samma gård. Elna är mera praktiskt lagt, van som hon är vid hårt arbete. Emedan Amalia aldrig ens tillagat en macka åt sig själv och inte har en aning om hur hon skulle kunna hjälpa till på gården. Bondsonen på gården får upp ögonen för båda de unga tjejerna. Livet efter branden förändras för alltid för dem alla tre, men även för resten av invånarna i Wasa.

Recension

Tack till Mikaela för recensionsex.

Det här är en otroligt vacker historisk roman med detaljerade och genomtänkta karaktärsbeskrivningar, väldefinierade miljöer och ett fint språk som passar tidsandan perfekt.

Jag gillade speciellt de bitarna av historia som är inbakad i romanen, men också de otroligt starka kvinnokaraktärerna som klarar av alla de motgångar de står inför. Berättelsen i sig är väldigt fängslande.

Rök i fjärran är en vacker roman med en text som flyter på utan ansträngning. Jag njöt av att läsa den här boken, trots att dem emellanåt var lite sorglig. Fast det hörde ju till berättelsen och jag tänkte att det passade lite extra bra med lite finsk melankoli i en roman om finska Wasa.

Jag ser verkligen fram emot att läsa fortsättningen och blev glad att läsa i slutet av boken att del två redan är på gång.

2 reaktioner till “Mikaela Nykvist: Rök i fjärran

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s