Eka Kurniawan: Skönhet är ett sår

DE80106B-DE7C-459D-9BAA-A063D0F8DA3B.jpeg

Bokens titel: Skönhet är ett sår
Författare: Eka Kurniawan
Originalets titel: Cantik Itu Luka
Översättare: Stefan Danerek från Indonesiska
Förlag & år: Nilsson förlag 2017
Antal sidor: 568
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito (engelska), CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 3.94
Boktipset förväntat betyg: 3.7
Betyg: 5

Handling

Dewi Ayu som har varit död i tjugoett år reser sig från sin grav med ett speciellt uppdrag i tanken. Det har hänt en hel del i både Indonesien och med hennes familj sedan hon dog och nu är det dags för henne att ställa allt till rätta. Hon har varit stadens med kända kvinna på grund av sin skönhet och som den mest framgångsrika prostituerade kvinnan. Hon har kämpat hårt för att få ett drägligt liv för sig själv och sina fyra döttrar i en tid av förändringar i deras hemland och bland männen som har all makt.

Recension

Tack till Nilsson förlag för recensionsex.

Romanen sträcker sig från strax innan andra världskriget till nutid och innehåller delar av Indonesiens historia. Det är en tid av stora förändringar i landet och makten skiftar från Holländarna till Japanerna och slutligen till landets självständighet.

Hela berättelsen utspelar sig i den fiktiva staden Halimunda i Indonesien. Huvudkaraktären Dewi Ayu är en underbart konstig, men självständig och stark kvinna. Hon jobbar som prostituerad och får barn med många olika okända pappor. Trots de motgångar hon har i livet tar hon inte livet på alltför stort allvar och oroar sig sällan i förväg utan löser problemen på bästa sätt då de uppstår. Även om hennes tillvägagångssätt inte alltid är så konventionella.

För att vara helt ärlig så tycker jag att det var lite tungt i början att komma in i berättelsen. Men det är mödan värt då boken växer med en grym fart och blir riktigt intressant och otroligt spännande. Alla de skilda små berättelserna och karaktärernas öden blir tydligare och kopplas samman. Alla lösa trådar binds ihop på ett beundransvärt sätt och man får en förklaring på allt i sinom tid, även om storyn hoppar lite fram och tillbaka i tiden. Det är som en riktigt komplicerad såpa med ofattbara intriger och granna karaktärer. Det var absolut hjälpsamt med det familjeträdet som fanns med bak i boken som man kan bläddra till för att hänga med alla de olika karaktärerna.

Det var en hel del sex i boken och det är väl inget fel med det. Men jag måste säga att jag hade svårt för alla de underbart vackra kvinnorna som ofta bara beskrevs endast med sitt utseende och sedan tvingades gifta sig som orörda tonåringar med betydligt fulare gamla män. Män som inte väntades kunna hålla sina driv eller händer i styr. Och många våldtäkter beskrevs just på det sättet, att männen helt enkelt var tvungna att göra det då de inte kunde motstå frestelsen av en sådan skönhet.
En del av mig vill tro och hoppas att författaren skrivit detta så överdrivet just med tanke på att poängtera hur vansinnigt det är att många fortfarande tänker så; att männen inte kan styra sina lustar och måste få utlopp för dem närhelst de gör sig påminda. Men jag är inte helt övertygat om att det var så författaren tänkt sig det!?

Det här är verkligen en fullspäckad roman som många kan tänkas finna lite överdriven och chockerande. Men trots en del små saker som gjorde mig fundersam så älskade jag den. Jag skulle faktiskt vilja påstå att den här boken var en upplevelse. Med sin mörka humor, mystik och den ovanliga blandningen av myter och folksagor, historia och familjesaga gjorde den till oerhört intressant läsning. Den är sagolik med tydliga hjältar, skurkar och prinsesslika tjejer. Passion, kärlek, hat, krig, fanatism och vänskap.

Och i slutändan tycker jag att just denna överdrift gör den så oerhört bra och definitivt tankeväckande och minnesvärd. Läs den!

 

 

3 reaktioner till “Eka Kurniawan: Skönhet är ett sår

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s