Hyeonseo Lee: Flickan med sju namn – min flykt från Nordkorea

AFD1F2CF-9AF0-4418-B6D4-EEB71A729AC1

Bokens titel: Flickan med sju namn – min flykt från Nordkorea
Författare: Hyeonseo Lee
Originalets titel: The girl with seven names – A North Korean defector’s story
Översättare: Emeli André
Förlag & år: Lind & Co 2018
Antal sidor: 351
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 4.46
Boktipset förväntat betyg: 3.0
Betyg: 4

Handling

Hyeonseo Lee växte upp i Nordkorea och levde många år utan att veta hur världen utanför såg ut. Då det blev hungersnöd i landet under 1990-talet började hon, som många av hennes landsmän, tvivla på sanningshalten i den propaganda de fick höra. Lite av en slump flydde hon till Kina och trots att hon saknade sin familj så kämpade hon vidare för ett nytt liv utomlands. Tolv år senare återvänder hon till gränsen med hoppet att kunna smuggla ut sin mamma. Det blir en lång och farlig resa.

Recension

Tack till Lind&Co för recensionsex.

Jag har tidigare läst Flykten från Läger 14 – Den dramatiska rymningen från ett nordkoreanskt fångläger av Blaine Harden som handlar om Shin Dong-Huyk som levde sina 20 första år på ett nordkoreanska koncentrationsläger. Och sedan kunde fly därifrån. Det är intressant att i den här boken få en helt annan synvinkel på livet i Nordkorea. Ingen av dem har haft det lätt men det finns ändå nivåer på lidandet. Hyeonseo Lee och Shin Dong-Huyk var an olika kast redan från födseln och fick därmed väldigt olika liv och därmed också olika flyktvägar från Nordkorea.

Jag blev besviken av att se att Hyeonseo Lee hade visat uppskattning för Donald Trump, mest då för hans förhållningssätt mot Nordkorea. Men sedan började jag fundera över att hon kanske inte är så insatt i världspolitiken efter att ha bott i just Nordkorea. Hennes syn på saken är antagligen ganska enkelspårig. Eller i alla fall med största fokus på sitt forna hemland och då blir det lite lättare att förstå hennes tankesätt.

Jag lärde mig också något nytt då jag läste boken, vilket alltid är extra skojigt. Dubbla ögonlock! Tydligen är det något asiatiska tjejer eftersträvar och går under kniven för. Inget jag någonsin ens reflekterat över. Har inte ens insett att jag har så kallade dubbla ögonlock. Fascinerande!

Jag uppskattar bra memoarer! Och jag blir väldigt besviken då en bra story förstörs av att den inte är genomtänkt eller välskriven. Det behövde jag verkligen inte bli den här gången. Hyeonseos liv är både sorgligt, rörande och fascinerande på en och samma gång. Och hon har lyckats förmedla det fint utan att bli för uppräknande och alltför noga på upprepade detaljer, utan har skrivit en välskriven bok.

Flickan med sju namn är smidigt skriven, lättläst, fascinerande och oerhört intressant.

 

 

En reaktion på ”Hyeonseo Lee: Flickan med sju namn – min flykt från Nordkorea

  1. Ping: Lästa Mars 2018 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s