Camilla Grebe: Husdjuret

A9AA5FF9-43CE-42FA-90A2-4C26EC742561.jpeg

Bokens titel: Husdjuret
Författare: Camilla Grebe
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: Wahlström & Widstrand 2017
Antal sidor: 491
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Ljudbok
Uppläsare: Katarina Ewerlöf
GoodReads medelbetyg: 3.88
Boktipset förväntat betyg: 4.7
Betyg: 2.5

Handling

Ett brutalt mord har begåtts och ett lik hittas i ett gammalt stenröse i den sörmländska byn Ormberg. Malin är en ung polis som verkar ha sin framtid planerad och trygg och hon utreder fallet. Hanne är en äldre profilerade som börjar få problem med minnet. Och till slut är där unga Jake som snubblat över en enorm hemlighet han inte vet vem han kan avslöja den för.

Recension

Husdjuret är del 2 i serien Flickorna och mörkret. Jag har inte läst del 1 Älskaren från huvudkontoret, men jag tror inte det spelade någon roll då de båda är fristående romaner.

Jag tycker att takten i boken är lite långsam och det är ganska svårt att få grepp om berättelsen. Samtidigt som det kändes lite besvärligt att lyssna på den då alla karaktärerna var skrivna som berättarröster (jag-form). Ibland kan det ju fungera bra att skriva på det sättet, men då måste det vara tydligare vilken karaktär som det är frågan om. Det gjorde att jag ibland blandade ihop karaktärerna och så här i efterhand har en känsla att jag inte riktigt gillar huvudkaraktären Malin. Om det beror på att jag blandade ihop dem eller något annat har jag svårt att säga.

Det blir lätt en besvikelse då man läser böcker som har fått mycket uppmärksamhet och beröm, såsom Husdjuret har fått. Den har rekommenderats både av andra författare, bloggare och till och med utdelats priser. Och jag tror att det är precis vad som hände den här gången, jag hade för höga förväntningar efter allt beröm. Visst tycker jag att den är underhållande då man läser den, men jag tror inte att den lämnar något kvardröjande minne eller tanke efter sig hos mig. Och visst har den ett tema som passar i nutiden, med flyktingboende i fokus, men det kändes lite krystat som om det var inklämt i efterhand. Det kunde ha varit vilket annat boende som helst. Dessutom känns det som att ganska många böcker på senaste tiden har haft samma tema: ett mord, hemligheter från förr, flyktingar, flyktingboende och mindre samhällen dit huvudkaraktären av en eller annan orsak har återvänt.

Men med korta och snabba kapitel blev boken ändå lättläst och roande för stunden. Berättelsen är spännande och en och annan oväntad vändning förekommer, som gör helheten till en läsvärd bok trots allt.

 

 

En reaktion på ”Camilla Grebe: Husdjuret

  1. Ping: Lästa Mars 2018 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s