Johan Ripås: Skuggmakten

7B3F500C-E1E9-490B-B945-433A2393B198

Bokens titel: Skuggmakten
Författare: Johan Ripås
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: Piratförlaget 2018
Antal sidor: 371
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: –
Boktipset förväntat betyg: –
Betyg: 4

Handling

Journalisten John har fastnat i en vardag som han inte är helt nöjd med. Hans sambo är en framgångsrik journalist emedan han själv hasar hemma utan att få så mycket gjort. Då han en dag fylld av sorg efter sin mammas död av en slump går in i en kyrka råkar han se en döende kvinna där på en av bänkarna. Hon hinner endast ge honom ett USB-minne och ett namn på en kvinna i Kenya som han ska lämna det till.
Samtidigt har Stella precis vaknat bredvid en död kropp i ett främmande hotellrum i Mombasa utan att varken minnas hur hon hamnat där eller förstå varför. Hon inser att hon måste ta sig ut innan männen utanför kommer upp till rummet. Deras öden sammanflätas med några obehagliga män med makt.

Recension

Tack till Piratförlaget och Johan för recensionsex.

Författaren Johan Ripås har varit Afrikakorrespondent för SVT och jag tycker att man kan märka en slags inblick, en känsla av att boken bygger på mer än bara internet forskning om ämnet och beskrivna områden. Både omgivningar, västvärldens syn på Afrika och hur de fördomarna är bemötta av den lokala befolkningen känns äkta och trovärdiga. Jag tyckte också om hur handlingen växlar mellan de klick-sökande journalisternas Stockholm i kontrast till de mera dramatiska händelserna i den på något sätt mera verkliga världen.

Karaktärerna är kanske en aning enklare, men jag tycker om att man inte blir serverad allt på ett fat utan får använda fantasin lite grann. De är tillräckligt väldefinierade för att ge en uppfattning om deras roll och inställning i bokens handling.

Med en riktig mardröms-början där en kvinna vaknar upp i ett främmande rum bredvid en död kropp byggs spänningen upp genast från start. Och den håller i sig hela boken. Det här är alltså en politisk thriller om makt, hemliga organisationer, korruption och även familjerelationer.

Skuggmakten är en riktigt spännande bladvändare och en välskriven thriller som håller en på spänn från början till slut. Och vad jag har förstått så är uppföljaren på gång och den ser jag verkligen fram emot att läsa!

En reaktion på ”Johan Ripås: Skuggmakten

  1. Ping: Lästa Mars 2018 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s