Urban Johansson: Jag är Fiona som dödar

4F7DA458-5AA8-48DC-BD19-CF18E991215B

Bokens titel: Jag är Fiona som dödar
Författare: Urban Johansson
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: Grim förlag 2018
Antal sidor: 299
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 3.25
Boktipset förväntat betyg: 3.0
Betyg: 3

Handling

Fiona är arton år och har fått nog av a svin till män som behandlar henne illa. År efter år har hon fått stå ut med att de gör som de vill med henne, utan att fråga, utan att få några konsekvenser. Nu tar hon saken i egna händer och ser till så att dessa svin får betala ett högt pris för vad de utsatt henne och andra barn för. Hon blir Fiona som dödar.

Recension

Tack till Urban och Grim förlag för recensionsex.

Redan från början visste jag att språket i den här romanen skulle vara speciellt, det skrev nämligen författaren Urban åt mig då han kontaktade mig och undrade om jag ville läsa boken. Och visst är det annorlunda. Jag tycker nästan den är skriven lite som hur man själv tänker, ett flöde av snabba tankar, från det ena till det andra utan någon egentlig logisk följd. Och avsaknaden av dialoger som endast är skrivna som ett ända flöde är lite utmanande att vänja sig vid. Men jag tycker ändå att texten fungerar, speciellt till en sådan här, otroligt våldsam roman som annars kunde bli lite för mycket om detaljerna var beskrivna på ett mera traditionellt sätt. Språket är korthugget och ganska tufft, men det passar boken oväntat bra. Även om jag kanske inte vill läsa alltför många böcker med just den här stilen så uppskattar jag att den är annorlunda och står ut ur mängden.

Det är en tung thriller med ett viktigt tema om övergrepp och våldtäkt och språket gör att man får en distans till det tunga ämnet som annars skulle vara svårt att hantera. Men nu blir det tidvis lite väl tufft, som om det Fiona gör eller utsätts för är coolt på något sätt och det tycker jag mindre bra om.

Jag kan tycka att romanen delvis är lite ologisk. Fiona är en ung tjej som har fått nog av övergreppen och är ute efter hämnd. Men hur hon har fått tag på eller ens har haft råd med alla dessa kameror och vapen som hon använder tycker jag är lite oklart. Man får anta att hon snott vapnen (alla?) från sin kompis föräldrar och pengarna kanske kommer från hennes åldringshems-kompis Axel. Att hon dessutom har en vän (Johanna) som hjälper henne i hennes galna resa är också lite långsökt tycker jag. Att en tjej får nog och går över den rimliga kanten är redan oväntat, men att hon dessutom har övertalat någon annan med på den resan känns osannolikt. Kanske är det lite småsint av mig att fastna vid sådana detaljer, men jag kan inte hjälpa att hoppas på en förklaring för dem. Att få hela historien att gå ihop. För övrigt är Fiona en väldigt företagsam artonåring så hon har väl fixat det på ett eller annat sätt.

På grund av ovan orsaker och annars också tycker jag att det här är mera av en roman för unga vuxna, om det inte vore för det grova våldet såklart, och jag var överraskad över att jag inte såg den uppdelningen eller beskrivningen någonstans. Eller kanske jag ska säga att jag undrar varför karaktären Fiona ska vara så ung, jag tycker det skulle ha varit mera logiskt om hon varit lite äldre. Men det är bara min personliga åsikt. Mycket annat i berättelsen fungerade ju bättre nu med hennes unga ålder.

Jag är Fiona som dödar är ändå en läsupplevelse utöver det vanliga och jag gillar att författaren pressar gränser och vågar prova på något annorlunda. Den är både chockerande och fartfylld, och den behandlar ett obehagligt men viktigt ämne och är skriven på ett nytt och passande sätt.

 

 

En kommentar på “Urban Johansson: Jag är Fiona som dödar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s