Anethe Bergendahl: Livet blir aldrig som man tänkt sig

F1423143-2273-4151-A722-50DE6DDA8B48.jpeg

Bokens titel: Livet blir aldrig som man tänkt sig
Författare: Anethe Bergendahl
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: Anemon förlag 2017
Antal sidor: 304
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: E-bok
GoodReads medelbetyg: 3.0
Boktipset förväntat betyg: 3.3
Betyg: 2

Handling

Jessica Schöön är fyrtio år gammal då hennes man meddelar henne att han inte älskar henne längre och vill skiljas. Hennes värld förändras fullständigt, men efter några svåra månader märker hon att livet kan vara rätt bra ändå, trots att det inte blev som man tänkte sig från början.

Recension

Tack till Anethe Bergendahl för recensionsex.

Det här är författarens debutroman och första delen i en planerad trilogi om Jessica.

Då jag själv är nyligen fyllda 40 så uppskattar jag att inte alla böcker, speciellt feelgood sådana, handlar om unga människor utan att en del även handlar om lite vuxnare vuxna. Om människor med lite livserfarenhet och mod att göra precis vad som känns rätt för dem själva. Precis som Jessica i den här boken.

Trots att man känner sympati för stackars Jessica som blir lämnad av sin man efter 15 års äktenskap, så har jag lite svårt för henne som person. Hon känns lite ytlig, småaktig och självcentrerad. Inte ens vänskapen till hennes bästis Anna känns helt äkta och jag väntar hela tiden att något förskräckligt ska dyka upp.

Tyvärr har texten ganska många språkliga fel och missar. Ibland en helt ologisk användning av ord, upprepningar och felanvändning av uttryck. Det är ledsamt då man märker att man känner för att ha en penna i handen för att korrigera dessa allteftersom man läser, istället för att bara helt fullt fokusera på själva berättelsen. En ordentlig genomgång av både meningsuppbyggnad, grammatik och skrivfel skulle höja den här bokens betyg.
Det förekommer också en övertydlighet i texten som lite fördummar läsaren, till exempel en detaljerad beskrivning om hur man lagar kaffe eller visar månadskortet för busschauffören. Fast det är väl egentligen en smaksak, men jag föredrar att få tänka ut något själv.

De små citaten i början av kapitlen var fina och passade in väldigt bra. Och med en ordentlig editering skulle den här annars så lättlästa och underbart vardagsskildrande roman bli riktigt mysig. Den har en trevlig story i botten och några spännande och oväntade vändningar. Och då det är författarens debutroman tror jag att fortsättningen faktiskt blir bättre.

6 reaktioner på ”Anethe Bergendahl: Livet blir aldrig som man tänkt sig

 1. Vad roligt att ta del av en sådan nyanserad recension som lyfter det som kunde varit bättre och även det du uppskattade. 😊 Har stött på ett par andra bloggrecensioner av denna bok som enbart varit mer åt det översvallande hållet. De läste förmodligen med andra ögon, men inte heller jag hade kunnat ha överseende med de bristerna du nämner.

  Gilla

  • Tack vad snällt. Det är alltid tufft att skriva det mindre positiva, men om jag har blivit ombedd att recensera en bok så vill jag gärna göra det ordentligt och vara ärlig. Jag tror att författaren vinner i längden mera på det än endast på de smickrande orden. Men det är ju roligare såklart att bara skriva skojiga saker.

   Gillad av 1 person

 2. Tack Bina för din recension! Det är som du säger en hel del korrfel mm. Dessa har jag åtgärdat i den häftade (mjukband) och inbundna (hårdband) boken. Kanske jag helt enkelt ska göra en ny konvertering även av eboken. Som plåster på såren skulle jag vilja skicka dig mjukband och du kanske läser om boken om några månader och ger min debutroman ett nytt betyg, förhoppningsvis bättre.
  Till andra delen använder jag mig av en manuscoach, lektör- och korrekturläsare som har fått utbildning genom Ann Ljungbergs skola. Den kommer garanterat bli bättre. Lämna gärna ditt namn och adress i Messenger på fb, så skickar jag ett mjukband till dig. Glad Påsk!

  Gilla

 3. Ping: Lästa Mars 2018 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s