Matt Haig: Historieläraren

3269B40B-1A56-41DA-924E-7C0F86BEDE01

Bokens titel: Historieläraren
Författare: Matt Haig
Originalets titel: How to stop time
Översättare: Karin Andrae
Förlag & år: Bokförlaget Polaris 2018
Antal sidor: 379
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Ljudbok
Uppläsare: Martin Halland
GoodReads medelbetyg: 4.01
Boktipset förväntat betyg: –
Betyg: 5

Handling

Tom Hazard är olik de flesta andra människor. Han ser ut som en vanlig 40-årig gubbe, men han har i verkligheten levt väldigt mycket längre än så och upplevt en hel massa under sin extremt långa levnadstid. Han har nämligen en sjukdom som hör att han åldras långsamt och har levt i århundraden. Han har fått uppleva världens förändring och har med åren blivit mera av en betraktare. Speciellt då det är bäst för sådana som han att hålla sig lite i skymundan för sin egen säkerhet. Därför är det även bra att inte ha alltför nära förhållanden till de vanligt åldrande människorna. Från den Elizabetanska eran, via jazzens Paris till nutidens London har han levt med många olika identiteter och arbeten. Nu jobbar han som historielärare och lär barnen om de historiska händelser han så detaljrikt kan berätta om.

Recension

Det här är en sådan bok som jag verkligen gillar. Den är underbart påhittig, fantasifull och smart. Den har ett språk som är lätt att läsa utan att vara för enkelt. Tvärtom, det är ett nöje att läsa även de finurligt formade och ofta typiskt brittiska meningarna och humorn.

Berättelsen växlar mellan nutid och de olika andra åren som historieläraren har levt. Med en ibland rätt så komisk namedropping får man en skojig inlevelse i den tid som beskrivs. Och det passar faktiskt in på ett bra sätt då historieläraren verkar ha varit en väldigt företagsam man och har varit på plats gör många spännande händelser och träffat många intressanta historiska människor. Fast då han träffade dem var de ju inte historiska.

Om man bara har en uns av fantasi och äventyrslusta i sig så kan man väl inte motstå den här underbara romanen om tidsresor. För det är i princip vad det är. Alla har väl någongång i sin barndom önskat att det fanns en tidsmaskin!? Eller?

Men den leder också till djupare tankar kring livet, kärleken och åldrandet. Tankeväckande om hur alla våra handlingar påverkar något annat, om hur vi lär oss saker hela livet och om hur vi kanske ändå inte vill leva för evigt ifall vi måste göra det ensamma. Jag tycker faktiskt lite synd om Tom ibland. Boken lär oss att man inte ska ta kära människor i sitt liv för givet utan uppskatta dem, ta hand om dem och leva i stunden.

Så det här är absolut ingen hektisk roman utan man läser den lite smått och långsamt, funderar på livet och hur man själv lever. Jag tror att de som är över trettio kanske uppskattar den lite mer än de som är under, då man möjligen behöver lite livserfarenhet för att uppskatta nostalgin och melankolin i berättelsen.

Jag älskade Historieläraren och nu åker hans förra roman Människorna på min ”Att läsa”-lista. Det är kanske inte helt oväntat att rättigheterna för att göra film av boken har blivit sålda.

 

 

3 kommentarer på “Matt Haig: Historieläraren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s