Daniel Magariel: En av pojkarna

27ADE7CB-A82E-41D0-BE3E-0EEFDB36F16D

Bokens titel: En av pojkarna
Författare: Daniel Magariel
Originalets titel: One of the boys
Översättare: Meta Ottoson
Förlag & år: Brombergs 2018
Antal sidor: 173
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 3.56
Boktipset förväntat betyg: –
Betyg: 4.5

Handling

Efter en skilsmässa mellan föräldrarna och en obehaglig vårdnadstvist lämnar två bröder sin mamma, sin trygghet och hemmet i Kansas för att med sin Pappa starta ett nytt liv i Albuquerque, New Mexico. Pojkarna börjar på en ny skola och samtidigt som de kämpar med att passa in utsätts de för sin pappas våldsamma humör, missbruk och vansinne hemma. Han blir alltmer drogberoende och pojkarna, som desperat försöker hålla ihop, försöker komma på ett sätt att ta sig ur helvetet.

Recension

Tack till Brombergs förlag för recensionsex.

Karaktärerna är välskrivna och helt fullt trovärdiga, trots att ingen av dem någonsin namnges. De beskrivs helt enkelt hela tiden i sina roller som jag, min bror eller pappa.

Boken är kriven från en tolvårig pojkes synvinkel och författaren har verkligen fångat känslan i hur ett barn kan uppfatta en förälder som är hög eller på annat sätt påverkad som skojig och lekfull. Lite tokig på ett roligt sätt. Tills allt sedan går över styr och vardagen inte alls fungerar. Hur oberäkneligheten gör det omöjligt för barnen att vara föräldern till lags. Och hur sorgligt det är när barn lär sig att smyga runt sina föräldrars missbruk. Vad ska barnen ta sig till då de vuxna som ska skydda och ta hand om dem gör allt annat än just det!? Dessutom är pappan i det här fallet en våldsam, självcentrerad och manipulativ person.

Men han har även skrivit om den besvärliga situationen då barn hamnar i kläm då deras föräldrar separerar och då tvingas välja en sida. Daniel Magariel har verkligen lyckats beskriva pojkarnas oro, deras stora vilja att hela tiden vara pappan till lags och deras blandade känslor för mamman, som pappan gjort ett grundläggande jobb för att smutskasta.

Jag vet inte om det är författarens mening, men jag kan inte hjälpa att tänka ”Toto, I’ve feeling we’re not in Kansas anymore” då jag läser boken. Och då är alternativet till Kansas verkligen ingen trevlig plats.

En av pojkarna är en obehaglig, tankeväckande och välskriven bok som definitivt är läsvärd. En brutal skildring om en verklighet som tyvärr är vardag för alltför många oskyldiga barn. En fantastisk debut!

 

 

En reaktion på ”Daniel Magariel: En av pojkarna

  1. Ping: Lästa April 2018 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s