Mats Erasmie: Dödskaravanen

17BECC1A-B392-4083-A025-72C9C5EAA613.jpeg

Bokens titel: Dödskaravanen
Författare: Mats Erasmie
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: Hoi förlag 2018
Antal sidor: 289
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 3.8
Boktipset förväntat betyg: –
Betyg: 4

Handling

Arvid och Anna bestämmer sig för att lämna Sverige och söka lyckan i Brasilien. Året är 1891 och det har varit svårt att överleva i det fattiga Sverige en längre tid. Enligt ryktena är Brasilien ett riktigt paradis på jorden där alla får gratis mark att odla och hjälp med mat och andra förnödenheter tills man kommer igång med odlingarna. Men då de kommer fram råder det en pestepidemi i landet och de får inte komma i land som planerat. Problemen fortsätter med misär, sjukdom, svält och död. Först efter tjugo år av svårigheter och hårt arbete kan man säga att familjen nått målet på Dödskaravanen.

Recension

Tack till Hoi förlag för recensionsex.

Det här är Mats Erasmies debut som romanförfattare och jag tycker det var en stark sådan. Romanen är välskriven, ibland med en nästan faktamässig ton så man lite får känslan av en biografi eller memoar. Man kan ana att författaren har gjort ett ordentligt researcharbete inför den här boken. Jag hade kanske velat se lite mera detaljer i beskrivningarna, som ibland blev lite för ytligt beskrivna enligt min åsikt. Boken hade helt enkelt kunnat vara rejält mycket längre.

Jag tyckte också att ämnet var otroligt intressant. Man har ju tidigare läst böcker om olika nationaliteter som emigrerat till Amerika, men inte tidigare ens hört om svenskarna som emigrerade till Brasilien. Man kan inte annat än beundra deras mod att ge sig av till ett för dem helt okänt land. Och redan av bokens titel kan man ju ana att det inte blev någon lätt resa för dem.

Jag hade gärna fortsatt läsa om familjens liv i Brasilien och jag hoppas verkligen på en fortsättning. Kanske vi får följa Nils liv ett tag för att veta hur det gick för honom!? 😊

Dödskaravanen är både oerhört gripande, spännande och intressant. Jag rekommenderar den varmt!

 

En reaktion på ”Mats Erasmie: Dödskaravanen

  1. Ping: Lästa April 2018 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s