Immaculée Ilibagiza: Jag är deras röst

A15F36A6-BDE3-4C30-A493-A7B4CAFFFBFD.jpeg

Bokens titel: Jag är deras röst
Författare: Immaculée Ilibagiza
Originalets titel: Left to tell
Översättare: ?
Förlag & år: Libris förlag 2018
Antal sidor: 304
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 4.4
Boktipset förväntat betyg: 4.0
Betyg: 5

Handling

Immaculée är 22 år gammal år 1994 då inbördeskriget i hennes hemland Rwanda bryter ut. Hon har nyligen fått ett stipendium för att studera på universitet och hennes liv är lyckligt. Då hon hör nyheten besluter hon sig för att åka hem till sin familj. Nästan en miljon tutsier blir brutalt mördade av sina egna vänner, grannar och bekanta under det som senare blir kallat folkmordet i Rwanda. Immaculée lyckas gömma sig tillsammans med sju andra kvinnor i den lokala pastorns minimala toalett. De hör ljud från allt det fasansfulla som pågår utanför och tvingas utstå värme, trängsel, svält och rädsla med människor de knappt känneri hela 91 dagar. Då de slutligen vågar sig ut är det till ett söndertrasat land och en insikt att de flesta av deras nära och kära har blivit massakrerade. Immaculée har under sin vistelse blivit alltmer troende och övertygad om att det finns en möjlighet att förlåta.

Recension

Tack till Libris förlag för recensionsex.

Jag är inte speciellt insatt i de politiska händelser som ledde upp till denna massaker. Men vad jag förstår så har oroligheterna mellan hutuerna och tutsierna pågått i många årtionden redan innan folkmordet på 90-talet. Den här boken är mera en personlig berättelse och den går inte in på detalj om det politiska läget, och efter att ha läst den här så blev jag lite intresserad av att kolla upp någon annan bok med mera detaljer kring landets historia. Hur är det möjligt att ens hamna där? Hur kan något så här otroligt hemskt hända?

Det behövs väl knappast ens påpeka att den här berättelsen är både oerhört gripande, riktigt obehaglig och samtidigt väldigt viktig. Något sådant här får absolut aldrig mera hända igen. Men det sade man ju efter andra världskrigets förintelse också och ändå har det hänt efter det (Kambodja, Rwanda, forna Jugoslavien). Hur är det möjligt? Och varför dröjde det så länge innan världen reagerade på vad som hände?

Folkmordet i Rwanda är en obegripligt fruktansvärd del av historien och det är svårt att förstå hur ett land kan resa sig efter det. Hur lever man vidare efter en sådan ofattbar och oförklarlig grymhet? Både de som överlevde och de som deltog i ohyggligheterna är ju tvungna att leva vidare med sina upplevelser, handlingar och minnen.

Jag är inte religiös, men har ändå på något vis en förståelse för att människor i en sådan situation söker tröst i något större. I något annat än det som för tillfället är verklighet.

Ja vad ska jag säga!? Jag är deras röst är ju oförglömlig och blir kvar i dina tankar ett bra tag efteråt. Jag satt länge och googlade efter mera information och har helt enkelt svårt att förstå att något så ohyggligt ens kan ha ägt rum. Dessutom är den genomarbetad, välskriven och allmänbildande.

”When you see another human being as less than you, it’s a danger”

 

 

4 reaktioner på ”Immaculée Ilibagiza: Jag är deras röst

  1. Även denna måste jag läsa. Jag har precis läst Litet land som handlar om samma folkmord. Obegripligt och hemskt. Har du sett filmen Hotel Rwanda? Den handlar om en man och hans familj som lever ett lyxigt liv på grund av mannens arbete som värd på ett lyxhotell i Rwanda, tills plötsligt allt förändras i och med folkmordet. Oförglömlig.

    Gilla

  2. Ping: Lästa April 2018 | Bina's Books

  3. Ping: Halvårs lässammanställning📚⭐️ | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s