Mary Lynn Bracht: Vit krysantemum

53B93E94-90A4-43E9-810C-56D46F70B5B1.jpeg

Bokens titel: Vit krysantemum
Författare: Mary Lynn Bracht
Originalets titel: White Chrysantemum
Översättare: Ylva Stålmarck
Förlag & år: Bookmark förlag 2018
Antal sidor: 396
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 4.32
Boktipset förväntat betyg: 5.0
Betyg: 5

Handling

Året är 1943 då Hana är ute och dyker utanför Koreas kust. Hon och hennes mamma är haenyeo, dvs kvinnliga dykare som är självständiga och starka. Det är en långvarig tradition som ärvs av mödrarna till döttrarna. Landet är för närvarande ockuperat av Japan och soldaterna finns överallt. En dag ertappas Hana av en soldat på stranden. Hon har blivit varnad för soldaterna och vet att de är farliga. Så för att skydda sin syster gömmer hon henne under en klippavsats och stiger själv fram mot soldaten. Soldaten rövar bort henne till en militärbordell där hon tvingas arbeta som sexslav åt de japanska soldaterna som en så kallad trösterska.

Emi har i sextio år försökt glömma den uppoffring som hennes syster gjorde för henne. Hon lider av dåligt samvete och har aldrig tappat hoppet på att en dag få träffa sin försvunna syster igen.

Recension

Tack till Bookmark förlag för recensionsex.

Precis som Eka Kurniawans roman Skönhet är ett sår handlar även den här om hur Japanerna tog unga flickor till fånga och tvingade dem till prostitution på bordeller för de japanska soldaterna under kriget. Skillnaden är att Eka Kurniawans bok handlade om Indonesien och den här om Korea.

Den här romanen handlar om Koreas historia genom Japans välde, andra världskriget och koreanska kriget . Vad jag gillar speciellt är att den tar upp ett mindre diskuterad aspekt av krig, dvs krigets fasor för kvinnorna. Över 200 000 koreanska kvinnor togs till fånga och tvingades till sexslavar och har tyvärr aldrig fått någon upprättelse för detta. Samtidigt är det tyvärr inte helt ovanligt, kvinnor i många andra krig har utsatts för våldtäkter som en taktisk del i krigföringen. Boken bygger alltså självklart på dessa verkliga händelser.

Boken är skriven som två parallella berättelser. Storasyster Hana som blev bortrövad under andra världskriget då hon skyddade sin lillasyster. Och lillasyster Emi, hon som blev kvar med dåligt samvete, men med ett inte desto lättare öde. Deras styrka och lojalitet mot varandra är rörande och visar vad kärlekens kraft kan göra i en tid av krig och hat.

Vi får läsa om orättvisa och ondska i en välskriven och ändå så oändligt vacker roman som är både fängslande och känsloladdad. Den är helt enkelt omöjlig att lägga ifrån sig! Vit krysantemum är en ofattbart välskriven och fin debutroman som är tankeväckande och fullständigt oförglömlig!

 

 

6 reaktioner på ”Mary Lynn Bracht: Vit krysantemum

  1. Ping: Lästa April 2018 | Bina's Books

  2. Ping: Halvårs lässammanställning📚⭐️ | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s