Masha Gessen: Ester & Ruzia – Vänskap i krig och fred

A35351E2-CAE4-4932-9504-FD64CB548EB3

Bokens titel: Ester & Ruzia – Vänskap i krig och fred
Författare: Masha Gessen
Originalets titel:
Översättare: Jessica Hallén
Förlag & år: Brombergs 2018
Antal sidor: 366
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 4.07
Boktipset förväntat betyg: –
Betyg: 4/5

Handling

Masha Gessen skriver i den här boken om sin mormor Ruzia och farmor Ester som båda var judinnor och kämpade för sin överlevnad i ett Europa i krig. Ester var hemma från Polen, Ruzia var ryska. Men båda bor i Moskva där de också möts och blir vänner för livet. Senare blir deras barn förälskade och gifter sig med varandra. Vi får följa deras livsval och sorger då de oftast ensamma får möta motgångar och svåra beslut som ofta gäller liv och död. Ester lyckades till exempel ta sig ifrån den polska byn innan alla dess judar först skickades till getton och senare till Hitlers koncentrationsläger.

Recension

Tack till Brombergs för recensionsex.

Det här är ingen snabbläst bok som man hastar igenom, utan den kräver lite eftertanke. Kanske en paus emellanåt för att läsa något mera lättsam emellan. Men det är ändå en riktigt fängslande familjehistoria om en tid i vår världshistoria som det skrivits en hel del om. Men Ester & Ruzias berättelse är annorlunda. Den är skriven av deras gemensamma barnbarn och har på så sätt en personlig vinkling till alla de händelser som man alltid inte har all fakta om. Ibland vet de helt enkelt inte exakt vad som hände med någon av deras kära familjemedlemmar. De bara försvann och kom aldrig tillbaka. Genom rykten, brev och andras memoarer har deras berättelse kunnat pusslas ihop till en del. Författaren har gjort ett gediget researcharbete och skrivit en varm och personlig skildring om en våldsam tid i vår historia.

Det är väldigt intressant att läsa om censuren och de som jobbade med att utföra det, men samtidigt såklart upprörande och till och med fascinerande. Speciellt med tanke på att det inte alltid var möjligt för människor att välja sina jobb enligt deras etiska och moraliska inre röst, utan var helt enkelt tvungna att ta det arbete de fick för att överleva och för att försörja sina familjer.

Att även minnen kan vara farliga då de strider mot landets officiella version av historien. Och all slags av uppmaning till moral är c


ensurerad då man inte av moraliska skäl ska göra rätt saker för att ha bra samvete då detta kan strida not statens politik. Med tanke på dessa svårigheter som det fanns att fortsätta leva som en moraliskt riktig människa i de tiderna är det beundransvärt att någon alls kunde överleva med utan att ha gjort något i strid med deras inre moraliska röst. Man har ju stor förståelse för att människor av rädsla för sitt eget liv tummar på andra regler.

Ester & Ruzia är intressant, tankeväckande och läsvärd!

 

 

En reaktion på ”Masha Gessen: Ester & Ruzia – Vänskap i krig och fred

  1. Ping: Lästa Maj 2018 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s