Jörgen Löwenfeldt: Ensamma tillsammans

66598171-6AB0-498A-955A-09A54C546405

Bokens titel: Ensamma tillsammans
Författare: Jörgen Löwenfeldt
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: Mima förlag 2017
Antal sidor: 191
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 3.95
Boktipset förväntat betyg: 4.2
Betyg: 3.5/5

Handling

Johan har tidigare inte gjort så mycket. Sin förmögenhet har han fått via nätpoker och med de pengarna har han köpt en bekväm lägenhet på Östermalm och är nu ekonomiskt oberoende. Han har nu kommit in på psykologiprogrammet på Karolinska Institutet där han som en av de äldre studenterna tar sig an studierna med iver. Han träffar Eva, och till en början håller de en sval distans mellan sig. Men så småningom börjar Johan berätta om sig själv. Då Eva en dag försvinner inser Johan hur lite han vet om henne. Vid sidan om sina målar han och lägger ut sin konst på nätet i en fåfäng jakt på likes.

Recension

Tack till Mima förlag för recensionsex.

Det här är Jörgen Löwenfeldts debutroman och jag tycker det är en bra sådan. Det är i och för sig ganska svårt att gilla huvudkaraktären som känns som lite slö. Närmast flegmastisk och man skulle vilja ruska om honom för att få honom att reagera. Att bry sig. Att vara i stunden och uppleva det han just nu lever i och inte bara flumma runt utan något syfte.

Men jag antar att det var författarens syfte att få karaktären att framställas precis på det viset för att framhäva lite av dagens problem. Hur vi idag är konstant uppkopplade men ändå lever så ensamma liv. Hela tiden stressade och tillgängliga, men ändå alltid utan sällskap. Jag tror att denna individualism är ännu mera tydlig ju yngre personer man betraktar. Det är även möjligt att utge sig för att vara vem som helst, visa ett fint och framgångsrikt liv på medierna emedan verkligheten antagligen är långt ifrån det.

Språket var väldigt speciellt och till en början lite ovant. Jag har svårt att sätta fingret på vad exakt det var som skiljde sig, men kanske det var extra kompakt skrivet. Ibland läser man böcker som är tjocka som tegelstenar men man känner att de ändå inte innehåller så värst mycket och kunde ha förkortats. Så är absolut inte fallet med Ensamma tillsammans, här är varje ord nödvändigt.

Det var kul att läsa alla de psykologiska, anatomiska och fysiologiska detaljerna i boken. Och hela boken faktiskt! Det är en annorlunda, spännande och lite analytisk bok. Och vad passar väl bättre då den handlar om en psykologi student.

 

 

En reaktion till “Jörgen Löwenfeldt: Ensamma tillsammans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s