Balli Kaur Jaswal: Erotiskt skrivande för ensamma änkor

5893FC48-1417-416D-83CD-58FCF480FA21.jpeg

Bokens titel: Erotiskt skrivande för ensamma änkor
Författare: Balli Kaur Jaswal
Originalets titel: Erotic Stories for Punjabi Widows
Översättare: Linda Skugge
Förlag & år: Massolit 2018
Antal sidor: 358
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 3.92
Boktipset förväntat betyg: 3.5
Betyg: 4/5

Handling

Nikki är en ung kvinna som bor i London. Hon känner att hon lever i två kulturer, den traditionella sikhiska där hon vuxit upp och den engelska. När hennes pappa plötsligt dör får familjen det svårt att försörja sig och Nikki hoppar av sin juristutbildning och skaffar sig ett jobb. Men jobbet på puben är inte tillfredsställande och hon söker ett jobb som lärare i kreativt skrivande.
Men drömmen om att diskutera kreativa texter med likasinnade personer grusas snabbt då hon inser att majoriteten av hennes elever inte ens är skrivkunniga. De är änkor med bakgrund i Punjab som levt i skuggan av sina män och de har mer eller mindre lockats dit som en tjänst till en vän för att fylla kursen. Kursen förändras dock snabbt då en av deltagarna får tag i en erotiskt bok som hon högläser ur. Nikki inser att under deras traditionella och dämpade yta finns en längtan efter att få yttra sina innersta känslor och längtan. Kursen blir alltmer populär.

Recension

Tack till Massolit förlag för recensionsex.

Den här boken var jätte lätt att komma in i och var underbart underhållande redan från första sidorna.

Som vanligt tycker jag det är roligt att läsa om andra kulturer och vanor. Och den här formen var speciellt skojig eftersom Nikki lever i en balansgång mellan två kulturer. Som indiska i London har hon svårt att leva upp till de förväntningar som hennes mera traditionella föräldrar har på henne. Även om det visar sig att de inte är speciellt traditionella alls om man jämför med många andra. Allt är relativt.

Det fanns både oväntade vändningar och spänning i boken som jag inte alls hade förväntat mig. Det var som att läsa en feelgood roman med lite deckarinslag. Hur bra kombination som helst. Och även om titeln och en del av innehållet är lite komiskt, så var boken faktiskt inte alls tramsig utan innehöll ett allvar. Den tar upp hederskultur och hedersrelaterade brott, vilket ju är en viktig fråga och speciellt bekymmersam i situationer där ungdomar med föräldrar i en kultur växer upp i en annan kultur.

Erotiskt skrivande för ensamma änkor är både skojig, allvarlig, spännande och välskriven. En riktigt bra bok som jag faktiskt hoppas att det kommer en fortsättning på.

En reaktion på ”Balli Kaur Jaswal: Erotiskt skrivande för ensamma änkor

  1. Ping: Lästa Maj 2018 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s