Maria Borelius: Hälsorevolutionen

5CA6686F-EEBD-4E37-8C74-5C7F8A65B471

Bokens titel: Hälsorevolutionen
Författare: Maria Borelius
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: Harper Collins Nordic 2018
Antal sidor: 344
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 3.91
Boktipset förväntat betyg: 3.9
Betyg: 4/5

Handling

Maria Borelius är en vetenskapsjournalist som I hälsorevolutionen berättar om sin egen resa från en trött, sliten 50 plus kvinna som närmade sig klimakteriet, till en 50 plus kvinna med nyfunnen styrka och energi. Hon blev intresserad av att äta sig hälsosam och tog reda på alla de senaste forskningsresultaten om näring, immunologi och inflammation. Men lärde sig även om flera tusen år gamla traditioner. Genom att sammanställa ledtrådarna som hon fått av gurus och forskare i Indien, Kalifornien, Kanada, Storbritannien och Norden har hon beskrivit en ny antiinflammatorisk livsstil som inte bara gynnar huden utan faktiskt kan förhindra sjukdom, fördröja åldrandet och ge mera energi i vardagen. Genom en kombination av mat, träning, kost, känslor, natur och yoga har hon funnit en metod som fungerar för henne och som många enkelt kan följa.

Recension

Tack till Harper Collins Nordic för recensionsex.

Jag kanske har nämnt det innan att jag jobbar med forskning och faktiskt en del med inflammation och dessa cytokiner som Maria skriver om i sin bok. Nu jobbar jag ju inte med dem i samma sammanhang som hon beskriver, alltså I förhållande till maten vi äter, men ändå. Och jag tycker det var väldigt intressant att få den här vinklingen på immunologin. Hon har gjort en otroligt intressant sammanställning av forskningen som finns tillgänglig och dessutom har hon beskrivit allt på ett lättförståeligt populärvetenskapligt sätt och man behöver ingalunda vara forskare för att hänga med i texten.

Det här med förebyggande sjukvård tycker jag är något som vi västerlänningar borde ta efter de äldre kulturerna såsom Indien och Kina, där de såsom Maria poängterar, lägger en större vikt vid att leva på ett sätt som gör det mindre sannolikt att man drabbas av sjukdom. Tyvärr är det ju inte där pengarna ligger. Maria har diskuterat allt detta i sin oerhört intressanta, lärorika och tankeväckande bok.

Man vet ju själv om hur viktig kosten kan vara och jag äter redan ganska mycket enligt vad Maria föreslår i boken. Men samtidigt vet jag också hur svårt det är att ta det där sista steget, att avstå från allt det goda, hoppa över fikat och tacka nej till efterrätten. Men jag ska ta till mig några nya råd och ta ännu ett steg närmare den fullständiga antiinflammatoriska kosten. För visst är det så att jag i längden mår bättre då jag motstår frestelsen och inte häver i mig godis. Och precis som Maria, så behöver man kanske ta ett litet steg i taget mot den slutliga förändringen.
Jag tror också att speciellt de som lider av något slag av inflammatorisk sjukdom kan få extra mycket hjälp av att fundera lite extra på vad de äter.

Boken förklarar allting på ett lättförståeligt sätt, men berättar också om den personliga resa som författaren själv har genomgått. Samtidigt som man verkligen får praktiska råd i hur man själv kan ändra på sin kost för att börja må bättre. Och boken blir aldrig så där fanatiskt eller tjatig som jag medger att jag faktiskt fruktade att den skulle bli, utan den är skriven på ett mänskligt sätt där författaren inser att vi alla är människor och att förändringar inte alltid är så enkla att få till i en handvändning.

Jag rekommenderar verkligen den här Hälsorevolutionen, den är både intressant, lärorik och kan ju faktiskt vara början till ett mera hälsosamt och lyckligt liv för den som läser den 😃

3 reaktioner på ”Maria Borelius: Hälsorevolutionen

  1. Ping: Lästa Maj 2018 | Bina's Books

  2. Ping: Niklas Ekstedt & Henrik Ennart: Happy Food 2.0 | Bina's Books

  3. Ping: Vårens böcker 2019 ❤️📚😍 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s