Nadia Hashimi: Pärlan som sprängde sitt skal

B590FDFC-6121-49CC-9811-F544FCB905A2.jpeg

Bokens titel: Pärlan som sprängde sitt skal
Författare: Nadia Hashimi
Originalets titel: The pearl that broke its shells
Översättare: Boel Unnerstad
Förlag & år: Louise Bäckelin förlag 2018
Antal sidor: 474
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 4.0
Boktipset förväntat betyg: 4.0
Betyg: 4.5/5

Handling

Rahimi bot i Kabul med sin familj som består, till hennes pappas förtret, endast av flickor. Deras pappa är dessutom en oberäknelig och drogberoende soldat som kommer och går i hemmet. Kvinnorna i familjen är noga kontrollerade och de får inte gå utomhus utan en manlig släkting som sällskap. Så då fadern inte är hemma, vilket ofta är flera veckor på rad, kan de varken handla mat eller gå till skolan. Då beslutar sig Rahimas mamma att förändra henne till Rahim, en pojke som kan uträtta deras ärenden, som får gå i skolan och spela fotboll ute på gatan. Rahim älskar sin nya frihet och sitt nya liv som Bacha Posh. Men snart förändras allt då en uppskattad krigsherre får upp ögonen för Rahima och hon och systrarna blir bortgifta till honom och hans bröder. Rahima blir en fjärde hustru och misstar åter igen all den frihet hon nu vant sig vid.

Recension

Tack till Louise Bäckelin förlag för recensionsex.

Romanen är skriven som två parallella berättelser, nutid om hur Rahima tillfälligt får klä ut sig till pojke för att uträtta ärenden för sin mamma och systrar. Och dåtid om hennes släkting Shekiba som periodvis även hon fick leva som man, till exempel som haremvakt på palatset. Båda trivs i rollen då den ger dem mera frihet och de är tillåtna till platser som annars skulle varit otillåtna för dem.

Jag tycker det är väldigt intressant att läsa om en annan kultur och deras traditioner. Även om det i det här fallet är ganska svår läsning då kvinnorna inte är värda speciellt mycket och behandlas som egendom som kan säljas och skänkas bort hursomhelst. Den handlar om kvinnors förtryck och om hederskultur. Om hur dottern i familjen inte får ärva trots att det inte finns söner som ärver, då går egendomen från pappan istället till hans bröder. Alltihop är minst sagt upprörande.

Boken är både vackert och kärleksfullt skriven om ett känsligt ämne som behöver belysas. Både karaktärerna och omgivningen är skildrade på ett trovärdigt och tydligt sätt så det är enkelt att följa med i de olika familjekonstellationerna.

Pärlan som sprängde sitt skal är ingen snabbläst bok, utan en djup bok som väcker många tankar och funderingar. En lite långsammare bladvändare kan man väl säga. Den är intressant, spännande och riktigt bra! Det här var verkligen en imponerande debutroman. Rekommenderas varmt!

 

En reaktion på ”Nadia Hashimi: Pärlan som sprängde sitt skal

  1. Ping: Lästa Juni 2018 📚💛 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s