Sebastian Bach: Mitt liv och Skid Row

F8CF4B8B-DB12-43FE-872C-27B8D87D6486

Bokens titel: Mitt liv och Skid Row
Författare: Sebastian Bach
Originalets titel: 18 and Life on Skid Row
Översättare: Niklas Darke
Förlag & år: Lind & Co 2018
Antal sidor: 415
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 3.61
Boktipset förväntat betyg: –
Betyg: 4

Handling

Skid Row var ett av de stora hårdrocksbanden i slutet av 80- och början av 90-talet. Deras sångare Sebastian Bach skriver i den här boken om sin uppväxt med sina hippieföräldrar som flyttade runt en del. Han föddes på Bahamas och bodde därefter i både Californien, Canada och USAs östkust. Redan som en liten pojke var han ett stort fan av de dåvarande rockbanden, speciellt Kiss, och hans föräldrar gjorde sitt bästa för att stöda hans intresse. Skid Rows Slave to the grind platta debuterade som nummer ett på Billboardlistan, något som ingen annan hårdrocksskiva tidigare gjort. Och låtar som 18 and life, I remember you och Youth gone wild från den plattan är legendariska. Som för så många andra hårdrockare, var resan till rockstjärna både intensiv och snabb. Nästan på en natt blev de idoler, en ganska omtumlande färd för en tonåring.

Recension

Tack till Lind & Co för recensionsex. Då jag såg att den här boken skulle översättas till svenska blev jag genast intresserad av att läsa den. Jag älskar hårdrock och Skid Row är ett av de första banden som jag lyssnade på. Det var min kompis familjs Au Pair från USA som hade med sig en kassett med Skid Row. Och av den fick vi kopiera egna kassetter. Vi var extatiska och jag lyssnade på den tills den blev alldeles sliten. Jag kan väl ha varit runt 11 år gammal och den musiken präglar speciellt mina minnen från just den varma sommaren och åren som följde.

Språket i boken är inte jätte högklassigt, och det skulle ju faktiskt bara bli konstigt, istället är det lättsamt och det känns nästan som om Sebastian Bach faktiskt sitter och berättar om sina minnen. Det är personligt och närgånget med små detaljer inbakade i större händelser. Boken är fullspäckad med bilder och minnen, och ibland känns det som om han bara började skriva för sig själv. För att få ner sina minnen, kanske för sina barn, och inte var menat för en större publik. Samtidigt som boken till stor del känns som en ursäkt från Sebastian Bach till alla han har betett sig illa mot under åren. Och det verkar som om det är en hel hop. Vilket kanske inte är så konstigt då han var full eller hög den mesta tiden, vilket han tyckte var kul då men tydligt ångrar nu då han är äldre och visare.
Ibland undrar jag faktiskt hur de här hårdrockarna minns så mycket av sina liv, med tanke på mängden alkohol och droger de konsumerat. Jag minns ju själv knappt vad jag gjort under ungdomsåren, speciellt inte sådana exakta detaljer.

Det som jag tycker drar ner lite på betyget är väl att boken är lite lång. Speciellt i slutet känns det som att han vill ha med alla detaljer kring oenigheter, bråk och splittringen av bandet, vilket man ju i och för sig kan förstå. Men det blir lite segt att läsa.

Men jag gillar den ändå i sin helhet. Jag läser och jag lyssnar samtidigt till Skid Row musiken. Njuter av nostalgin och minnen som dyker upp. Det är nästan greppbart, jag kan nästan känna doften, och känslan är som att vara tonåring igen. Underbart!

🎶 18 And Life
🎶 I remember you
🎶 Youth gone wild
🎶 In a darkened room
🎶 Wasted time❤️🤟🏼🎶🎸🎤

Andra liknande böcker i samma tema som jag också har gillat mycket är Slash av Slash och Anthony Bozza, som handlar om Gun’s N’Roses. Och The Dirt som handlar om Mötley Crüe och är skriven av Tommy Lee, Nikki Sixx, Vince Neil och Mick Mars (dvs hela bandet). Och så slutligen The Heroine Diaries av Nikki Sixx. Och båda dessa banden dyker faktiskt upp även i den här boken. Som också Aerosmith, Bon Jovi, Pantera, Metallica, David Lee Roth och andra stora band från den tiden då de alla verkade hänga och festa ihop. Tills Grungen kom och tog död på hårdrocken 😉

Läs den här boken! Speciellt om ni har någon koppling till musiken så tycker jag absolut att ni ska läsa den här!

En reaktion på ”Sebastian Bach: Mitt liv och Skid Row

  1. Ping: Lästa Juni 2018 📚💛 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s