Shanthi Sekaran: Lucky Boy

89DE9BD7-3F13-4BFB-A77C-4D18D7222745

Bokens titel: Lucky Boy
Författare: Shanthi Sekaran
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: Putnam 2017
Antal sidor: 464
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 4.14
Boktipset förväntat betyg: –
Betyg: 5

Handling

Solimar är en mexikansk tjej som längtar efter något mer. Hon bor i en liten by i Mexiko, varifrån de flesta yngre människor redan flyttat vidare för att leta efter bättre möjligheter. Det vill även Soli göra. Hennes dröm är att komma till landet i norr och en dag ger hon sig ensam av på den farofyllda resan. Som ensam ung kvinna är hon extra utsatt för de faror som lurar på vägen. Då hon äntligen kommer fram inser hon att hon är gravid.

Samtidigt får vi läsa om Kavya och hennes man som lever ett lugnt och ordnat liv i Berkeley i Kalifornien. De har allt de vill ha förutom barnet de drömt om i så många år. De blir inte gravida trots ihärdiga försök och behandlingar.

Bådas liv tar en oväntad vändning. Solimar kunde aldrig ha trott att hennes älskade barn tas ifrån henne och Kavya finner att hon har fullständigt förälskat sig i någon annans barn.

Recension

Det här är en underbar, men oerhört känslosam, berättelse om två kvinnors öden och liv i norra Californien. En bok som gjorde ett väldigt stort intryck på mig. En otroligt välskriven roman med ett ämne som är högaktuellt i och med Trumps galna beslut om immigrationen I USA, då han separerat barn från deras föräldrar.

Men även ett annat känslosamt tema förekommer i boken och det är barnlöshet och oplanerad graviditet. Rätten till sitt barn och rätten till att få barn. Den ena kvinnan längtar efter ett barn och den andra blir oplanerat gravid.

Bådas berättelse är hjärtskärande och berörande. Man vill att de båda ska få som de önskar. Men det är en omöjlighet. Det här är en tankeväckande bok som på sätt och vis även diskuterar de biologiska föräldrarnas rättigheter till sitt barn. När är det rätt av staten att göra ett beslut att ta barnet ifrån föräldrarna? Räcker det inte med kärlek? Måste de även vara ekonomiskt oberoende? Men blir känslomässigt upprörd över orättvisor och samtidigt obeslutsam om vem man ska sympatisera med.

Lucky Boy är en perfekt bok för bokklubbar! Den väcker en hel del etiska dilemman och funderingar. Fantastisk tycker jag och jag hoppas den blir översatt till svenska snart. Då kanske jag ska läsa om den…

 

2 reaktioner på ”Shanthi Sekaran: Lucky Boy

  1. Ping: Halvårs lässammanställning📚⭐️ | Bina's Books

  2. Ping: Lästa Juni 2018 📚💛 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s