Rolf Tardell: Kvinnorna i Ravensbrück

2E571775-F709-4C56-AEFA-D4D31240D0EE

Bokens titel: Kvinnorna i Ravensbrück
Författare: Rolf Tardell
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: Ekerlids 2018
Antal sidor: 235
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: –
Boktipset förväntat betyg: 4.0
Betyg: 4

Handling

Rolf Tardell har gjort en utförlig efterforskning om kvinnolägret i Ravensbrück där han egen mamma var fånge. Hans mamma kom till Sverige med de Vita bussarna samtidigt som en polsk före detta lägerfånge som hette Helena Dziedzicka. Han använde Helenas dagboksanteckningar och ett arkiv i Lund som stöd då han skrev den här boken om arbetslägret i Ravensbrück. Arkivet innehöll över 500 djupintervjuer av före detta fångar i lägret och de intervjuades kort efter att de anlände till Sverige. Helena ingick även i den arbetsgrupp som tog på sig arbetet att samla in materialet som även senare kom att användas som stöd och bevisning i krigsförbrytarrättegångarna efter kriget.

Recension

Tack till Ekerlids förlag för recensionsex.

Det här är en detaljrik och faktafylld beskrivning av hur det Polska källinstitutet i Lund, som också är källan till mycket av materialet för den här boken, bildades. Men även personliga minnesskildringar av frigjorda kvinnor från Ravensbrück och andra koncentrationsläger. Intervjuerna gjordes så tidigt som möjligt och på ett vetenskapligt och kontrollerat sätt för att bibehålla sanningshalten i vittnesmålet. Och slutligen även en blick in i de krigsrättegångar som hölls efter kriget. Boken är inte skriven som en roman utan mera som en exakt nedteckning av verkliga vittnesmål och verkliga händelser.

Jag har läst ett oändligt antal böcker om andra världskriget och förintelsen. Men inte jätte många om just Ravensbrück, så speciellt därför tyckte jag det var spännande att få ta del i dessa kvinnors berättelser. Och även om det nästan bara nämndes i förbigående, så var det intressant att läsa om hur det stora företaget Siemens var ett av de företag som drog nytta av den billiga och ersättningsvara arbetskraften som detta och liknande läger erbjöd dem.

Kvinnorna i Ravensbrück är intressant, lärorik och oerhört smärtsam. Hur kan något sådant här hända är väl frågan som får de flesta av oss att fortsätta läsa de här böckerna som skildrar en så grym verklighet att den känns overklig. Vad får en människa att göra så ohyggliga saker mot en annan människa? De här böckerna är otroligt viktiga. Vi måste fortsätta tala om det, fortsätta minnas vad som hände. Speciellt nu i en tid då en generation, den som upplevde den tiden eller som hade en närstående mor- eller farförälder som upplevt kriget, håller på att försvinna. Och en ny, som inte har någon direkt koppling till händelserna, nu växer upp. Något liknande får inte hända igen!

En reaktion på ”Rolf Tardell: Kvinnorna i Ravensbrück

  1. Ping: Lästa Juli 2018 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s