Monica Sabolo: Summer

B6C55288-AEF3-483A-8F58-8B34156FD581

Bokens titel: Summer
Författare: Monica Sabolo
Originalets titel: Summer
Översättare: Ulla Linton
Förlag & år: Sekwa 2018
Antal sidor: 325
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 3.3
Boktipset förväntat betyg: –
Betyg: 4/5

Handling

Benjamins syster Summer försvinner under en varm och solig dag under en picnic vid Genèvesjön med deras vänner. Hon är bara nitton år gammal och deras familj är, i alla fall utåt sett, en uppskattad och framgångsrik familj. De har ett rikt social liv med många vänner och populära sommarfester. Ena stunden är Summer där, i nästa är hon försvunnen. Ingen vet vad som har hänt henne, om hon lever eller är död. Tjugofyra år senare är minnena för Benjamin fortfarande precis lika smärtsamma. Med hjälp av terapi får han fram minnena och försöker bearbeta sina minnen och känslor.

Recension

Tack till Sekwa för recensionsex.

Redan namnet på boken gör det till en passlig bok att njuta med i sommarsolen. Och delvis även innehållet. Summer försvinner under just en sådan problemfri varm och njutningsfull semesterdag. Sedan är ju boken lite mera allvarlig, full av mystik och spänning.

Summer är vackert skriven. Spänningen byggs långsamt upp och bit för bit får man reda på mera detaljer om familjen och försvinnandet. Det jag tyckte om var att man verkligen lever sig in i Benjamins liv och tankar. Precis då han får reda på mera detaljer om sin syster, ja då får även läsaren det. Det är på något sätt greppbart hur utanför han känner sig och hur avskild han kanske redan var som barn.

Och just det gör det till en lite sorglig bok också. Det är ju väldigt ledsamt när ett barn av en syskonskara känner sig sämre än resten av familjen. Som en utbutöling. Men också traumat för ett syskon som blir kvar då ett syskon försvinner, eller dör för den delen. Och samtidigt är det så skickligt beskrivet hur ofattbart en tonårings liv, problem och dramatik kan te sig för ett yngre syskon som fortfarande är ett barn och inte fullt ut förstår vad som händer.

Summer är en välskriven och vacker roman som handlar om familjehemligheter, syskonkärlek, ungdomsår och outredda problem. Det är ingen hektisk spänningsroman utan en bok som långsamt bygger upp spänningen och bit för bit avslöjar sina hemligheter. Jag tyckte väldigt mycket om den!

En reaktion på ”Monica Sabolo: Summer

  1. Ping: Lästa Juli 2018 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s